Top Gun

  • Svensk titel: Top Gun
  • Originaltitel: Top Gun
  • Speltid (min): 105
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-08-15

Recension - Blu-ray/DVD

Top Gun var en av 80-talets mest sedda filmer och såhär i efterhand kan man mycket väl förstå varför. Tom Cruise var på väg upp mot höjderna och prydde var och varannan tjejs rum i stora posters. Kelly McGillis var en dröm för alla killar, så planscherna passade in i pojkrummen också.
Själva filmen var (och är) en snabb och adrenalinstinn uppvisning i luftaction och romans, allt snyggt koreograferat av Tony Scott, Ridleys bror.

Rent filmiskt har vi en skrämmande bra produkt framför oss. Den är så schablonmässig och så klichéfylld att man kan replikerna innan man ens sett filmen. Å andra sidan är det en sorts milstolpe i machofilmens värld för i och med Top Gun befäste producentparet Bruckheimer och Simpson sin ställning i filmvärlden och har sedan dessa dagar satsat på att producera endast fartfyllda och actionstinna ”machofilmer” till alla hemmabiofantasters glädje. Bland allt sevärt Bruckheimer producerat kan vi hitta bl.a. ”Beverly Hills Cop”, ”Days of Thunder”, ”Crimson Tide”, ”The Rock” och ”Armageddon”. Don Simpson var med ända till 1996 och har sedermera försvunnit från creditlistorna eftersom han föll av pinnen och flyttade in i en planketta.

För Tom Cruise var Top Gun ett lyckokast för efter denna film fick han en position i Hollywood som är mycket få unnade. Trots att han hade med sig en fantastisk uppsättning andra duktiga skådespelare, kammade han hem vinsten ensam. Visserligen innebar filmen ett rejält lyft för Val Kilmer (som jag anser är en bättre skådespelare än Cruise, som inte är usel han heller), Tim Robbins och Meg Ryan. Kelly McGillis fick en fantastisk rivstart i sin karriär genom att spela mot Harrison Ford i ”Witness” körde hårt i Top Gun, spelade väl i ”The Accused” och försvann efter det in i TV-världen och in i en massa skitfilmer av C-klassen.

För regissören Tony Scott innebar framgången med Top Gun en massa stålar och friheter. Han har valt noga och alla 9 filmer han tillverkat efter Top Gun är underhållande och fartfyllda. I och med detta anser man allmänt att Tony Scott är en av de ledande actionregissörerna i filmvärlden idag. Dock måste man komma ihåg att filmvärden är en lättrubbad realitet där balansen ändras i samma takt som du byter kalsipper. Idag populär, imorgon… vem?

Musiken, som är viktig i denna film, är producerad av Harold Faltermeyer, som befäste sin position, och Giorgio Moroder. Mycket suggestivt och faktiskt riktigt bra. Sådär 80-talsvis. Och visst hänger det 80-tal över hela spektaklet. Vi gamla rävar känner igen oss och eftersom jag har blivit informerad om att 80-tal är mode igen, så lär även de yngre åskådarna gilla stilen.

Som sagt är manuset bland det mest förutsägbara man någonsin sett, lika så skådespeleriet. Men det är inte viktigt. Viktigt är de många flyg- och stridsscenerna. Stiligt filmat och snyggt regisserat. En annan sitter och myser och t.o.m. sambon hemmavé lät sig imponeras… och röras, för naturligtvis finns det romantiska inslag med sorg och tårar.

Man må säga mycket om Top Gun, men de facto är filmen en sorts milstolpe, en genrebrytande film med många goda kvalitéer som jag varmt kan rekommendera. Bilden är inte av högsta möjliga skärpa och kan uppfattas något blek. Ljudet kan dock anses vara ändamålsenligt och bra. Alltså en film som åldrats med värdighet trots att den numera kan liknas med avancerade dataspel. En gammal goding och en garanterad klassiker om ytterligare 30 år!

Jan Ahlgren

Kommentarer