Sky Captain and the World of Tomorrow

  • Svensk titel: Sky Captain and the World of Tomorrow
  • Originaltitel: Sky Captain and the World of Tomorrow
  • Speltid (min): 106
  • Release (Bio): 2004-10-11
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-02-09
  • Tagline: Join the Resistance.
  • IMDb: Sky Captain and the World of Tomorrow

Recension - Blu-ray/DVD

Det som är så roligt i denna film är att det beror inte på dess manus (det är rätt simpelt), utan det är regissören Kerry Conrads enorma kärlek till filmklassiker som "Metropolis", "Trollkarlen från Oz", "Buck Rogers" och alla science fiction-epos ifrån 30-talet.
Det är denna känsla som gräver sig in i Indiana Jones-nerven och även om Kerry har en lång väg att gå för att komma ifatt Spielberg, så är känslan inte långt borta. Det är fullfjädrat matinée för hela slanten. Skandalöst lekfullt och nästan oförskämt roligt.

Dessutom är det genialt, för att inte säga MÄSTERLIGT att ta med en av filmvärldens största legender: Sir Laurence Olivier, i rollen som Dr. Totenkopf.
Laurence, som avled 1989, var en av de få som kunde Shakespeare så pass bra att man kunde få för sig att det verkligen var han som skrivit texterna.
Conrad har lyckats med konststycket att klippa in gammal arkivfilm med legenden och göra honom till en filmskurk.
Sådant ger en filmnisse som mig gåshud.

Det gör att den klena historien är sedan länge förlåten.

Jude Law ser ut att stortrivas i huvudrollen, något han inte sett ut att göra sedan Mr Ripley.
Han för in en rätt skön dignitet till den namnlösa 'Sky Captain'. Nästan så man känner av lite James Stewart/Gary Cooper i hans karaktär. Den är absurd, men ändå rolig och full av äventyr.

Sky Captain and the world of tomorrow är säkert en simpel upplevelse för många som hyr den.
Men för den sanne filmdåren är det en och en halv timmes lång orgasm.

Second opinion: Jesper Isaksson

Tankarna går oundvikligen till serietidningarna, något som förmodligen även också är den stora meningen. Hela konceptet känns tämligen enkelt, men på samma gång otroligt smart och finessrikt. Utseendet är absolut inget att orda om, varken snyggare eller mer stämningsfullt kan det knappast bli.

Det är när man börjar fundera över själva handlingen som man kan börja ha åsikter. Jag har aldrig varit ett fan av filmer som bygger på seriefigurer och även om Sky Captain inte hör till dem, känns ändå hela äventyret lite för fjompigt för att fungera. Inget som helst djup eller fördjupning i karaktärerna bjuds inte, utan man hoppas helt enkelt på att utseendet är det viktigaste. Sky Captain är och förblir vacker på utsidan, men ingen direkt dejt för en lördagkväll. Men patetisk som man är, duger det ganska bra för stunden.


Betyg: En trea från Jesper

Gustaf Molin

Kommentarer