Machinist, The

  • Svensk titel: Machinist, The
  • Originaltitel: El Maquinista
  • Speltid (min): 102
  • Release (Bio): 2005-01-14
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-05-11
  • Tagline: A little guilt goes a long way...

Recension - Blu-ray/DVD

Trevor Reznik har inte sovit på ett år. Hans kropp blir magrare och magrare och liknar mer och mer en lägerfånges. Servitrisen på hans favoritfik oroar sig för honom, och även en reko callgirl klagar också: ”om du vore smalare skulle du försvinna!” Hans arbetskamrater på fabriken blir nervösa av honom, han är sig inte lik längre. Själv blir han mer och mer orolig.

Trevors minne sviktar trots att han skriver lappar och när en främmande kille börjar på fabriken blir han ännu mer fundersam, eftersom ingen annan verkar se honom. Håller han på att bli galen eller är han utsatt för en konspiration?

Christian Bale ("American Psycho", "Swingkids") gör här sin bästa roll. För att få ordentligt med respekt som skådespelare hjälper det mycket med att förändra sitt utseende och Bale gick ner ungefär 30 kilo för rollen - och fick ett pris vid den Cataloniska internationella film festivalen. Han fick fler nomineringar, men borde ha vunnit mer då han är svår att glömma som den plågade Reznik, som inte riktigt kan vakna upp ur sin mardröm.

Hela filmen är faktiskt som en mardröm – musiken, ljuset, Bales stirrande blick - han liknar en sömngångare. De andra skådespelarna är inte heller att förakta – Jennifer Jason Leigh är rörande i sin kliché roll som horan med hjärtat av guld – och Aitana Sánchez- Gijón är fin som servitrisen. Båda kvinnorna gör ett bra jobb med platta karaktärer.
Ibland blir filmen lite långsam - men intresset hålls uppe eftersom vi får små ledtrådar hela tiden. Man får en aning men sitter ändå i chock i eftertexterna.

Brad Andersson ("Session 9", "Happy Accidents") har gjort en 97 minuters mardröm - som man faktiskt inte vill vakna upp ifrån.

Eleni Schmidt

Andra recensioner

Kommentarer