Lemony Snickets berättelse om syskonen Baudelaires olycksaliga liv

  • Svensk titel: Lemony Snickets berättelse om syskonen Baudelaires olycksaliga liv
  • Originaltitel: Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events
  • Speltid (min): 107
  • Release (Bio): 2005-02-18
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-07-06
  • Tagline: Mishaps. Mayhem. Misadventures. Oh joy.

Recension - Blu-ray/DVD

Då var det dags för Lemony Snicket att få sin berättelse om syskonen Baudelaires olycksaliga liv granskad av oss på tellusfilm. En vacker men inte helt lycklig berättelse där frågan om vem Lemony Snicket faktiskt är kvarstår även efter filmen.

Vi träffar en syskonskara på tre som var och en besitter en alldeles unik förmåga. Violet som är den större systern är en uppfinnare utan motsvarighet. Klaus är en läsare som vid 13 års ålder läst fler böcker än vad du och jag läser under tre livstider. En annan skillnad mellan dig och honom är att han kommer ihåg vartenda ord han läser. Den lilla bebisen, Sunnys förmåga sitter i att bita. Hon biter i allt som kommer i hennes väg och är nyttig att ha vid sin sida i situationer där man t.ex. saknar en konservöppnare.

Filmen tar vid när de unga syskonen får reda på att deras föräldrar dött i en brand där deras hus brunnit ner. Hem- och föräldralösa är de nu tvungna att bo hos sin närmaste släkting som de aldrig någonsin träffat, Greve Olaf (Jim Carrey). Barnen förstår snabbt att greven inte är ute efter deras kärlek utan snarare de pengar föräldrarna lämnade efter sig. Barnens kunskaper och uppfinningsrikedom hjälper dem ur jobbiga situationer men erfar att Olaf också kan ta till vissa knep och är otroligt ihärdig.

Det är här Jim Carreys genialitet kommer fram. Enligt regissören Brad Silberling är större delen av hans prestationer styrd improvisation och det är då Carrey fungerar bäst. Hans sätt att finna de olika karaktärers personligheter som han spelar är imponerande och även om Carrey har ett sätt att stundtals spela över i sina roller så passar det in på ett riktigt bra sätt i en film som den här. Barnen och således hans motspelare (Emily Browning, "Darkness falls", "Ghost ship" samt Liam Aiken, "Road to perdition") gör även de ett strålande jobb och just rollprestationerna tillsammans med filmens foto är något som imponerar mest.

Även om det hela är en fin berättelse, berättad på ett bra sätt, så är det något man saknar. Jag kan inte sätta fingret på exakt vad utan det är bara en känsla som kommer upp efter jag sett filmen. En känsla av att filmen var riktigt bra men att den skulle kunna varit så mycket mer.

Fotot är dock något som överträffar själva historien. Många gånger får man känslan av att bakgrunderna är målade men jag tror det är medvetet. Allt för att ge en sago-känsla och enligt mig slår man filmer som Moulin Rouge med hästlängder (även om dessa filmer är totalt olika).

Summan är att "Lemony Snickets berättelse om syskonen Baudelaires olycksaliga liv" är en riktigt vacker saga. En berättelse som skulle kunna berätta mer men som trots det är absolut sevärd. DVD-utgåvan erbjuder ett gediget extramaterial bestående av:

- Kommentarer av regissören Brad Silberling
- Att skapa en hemsk skådespelare
- Så skapades Olafs karaktärer
- Rollsbesättning av barnen
- Kostym- och karaktärstest
- Bloopers
- Borttagna scener

Tack till Universal för recensionsexemplar. Filmen hade release den 6:e juli 2005.

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer