Tenacious D in: The Pick of Destiny

  • Svensk titel: Tenacious D in: The Pick of Destiny
  • Originaltitel: Tenacious D in: The Pick of Destiny
  • Speltid (min): 93
  • Release (Bio): 2007-02-16

Recension - Blu-ray/DVD

Jack Black är en kul kille. Filmerna som han medverkar i är inte alltid av högsta kvalité, men han är ändå en av vår tids mest framstående komiker. Han har gåvan att göra skitfilmer till trevlig kvällsunderhållning, likt kollegan Will Ferrel. Men Jack Black är inte bara skådis, han gillar även att sjunga, och hans visor har toppat listorna med bandet Tenacious D. Givetvis var talangerna tvungna att slås ihop, och jag har sett resultatet.

Jack är en underdog som inte riktigt tycks få fart på musikkarriären. En dag får han syn på Kyle, en dryg gatumusikant som lever i en lögn, som ger sken av rockstjärneliv när han egentligen bara lever på föräldrarnas pengar. De slår sina säckar ihop, men kämpar fortfarande i motvind. Vid närmare undersökning märker de att deras största idoler har en sak gemensamt - ett plektrum. De beger sig ut på ett äventyr för att hitta The Pick of Destiny!

Ja, handlingen är precis så fånig som den låter, men det är ju däri charmen ligger. Jack och Kyle är två vänner som gillar att göra musik och film. De fjantar runt och gör staden osäker, spelar några roliga låtar som faktiskt är relativt svängiga, och de verkar ha såpass kul att det smittar av sig. I slutändan är det ingen minnesvärd rockfilm som konkurrerar med "Spinal Tap" och "Almost Famous", men en fin skildring av manlig vänskap, bakom ett lager av kiss- och bajsskämt.

Sebastian Lindvall

Kommentarer