Madagaskar

  • Svensk titel: Madagaskar
  • Originaltitel: Madagascar
  • Speltid (min): 86
  • Release (Bio): 2005-09-02
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-02-08
  • Tagline: Someone's got a zoo loose

Recension - Blu-ray/DVD

Shrek. Alla har sett Shrek. Filmen om det gröna träsktrollet blev en större succé än Dreamworks ens kunnat drömma om. Det här med djur funkade verkligen. Så då kom dom på en ny historia. Istället för Eddy Murphy som åsna tog man Chris Rock som zebra. Bort med Cameron Diaz som prinsessa, och in med en flodhäst istället, spelad av Jada Pinkett Smith. Istället för ett troll med Mike Myers röst blev det ett lejon, spelat av Ben Stiller. Och till slut, istället för den fantastiske John Lithgow (Tredje klotet från solen), får man David Schwimmer. Visst låter det inte alls lika bra?

Historian börjar med hur tre vänner firar zebran Martys tionde födelsedag och lika många år på New York Zoo. De tre vännerna består av lejonet Alex, Giraffen Melman och flodhästen Gloria. Den senast nämnda trion njuter av livet på Zoo, men Marty har börjat undra hur livet ter sig utanför grindarna. Inspirerad av fyra pingviner flyr han en natt, och hela upptåget slutar med att alla djuren på New York Zoo skeppas iväg till ett naturreservat i Kenya. Men de fyra rebelliska pingvinerna kapar hela båten och resan slutar med att djuren hamnar i obefolkade Madagaskar, långt från regelbundna utfodringar, men närmare en kamp om överlevnad.

Något som gjorde Shrek till en sån succé var helt klart den välgjorda blandningen av skämt för vuxna och för barn. Denna mix hittar man även i Madagaskar, men inte alls lika snyggt utförd. I Shrek smälte skämten för barn och vuxna ihop till en härlig smet, medan de känns allt för separerade i Madagaskar. Även rösterna i Shrek fungerade bättre, i alla fall huvudrollernas. Ben Stiller har allt för ljus röst för ett lejon, det skär sig på ett väldigt underligt sätt när lejonet Alex först ryter, och sedan talar med Stillers ljusa röst. Dessutom tycker jag att Stiller är roligast när han ackompanjeras av sina festliga ansiktsutryck.

Bättre fungerar då David Schwimmer (Vänner) och Jada Pinkett Smith (Collateral) i sina roller. De gör ungefär vad som förväntas av dem. Dock finns ett par hysteriskt roliga biroller i form av ett gäng lemurer och pingviner, vars röster är både originella och skrattretande. Ali G gör sin första röstroll i en animerad film, och lyckas mycket bra med det. Lyssnar man noga hör man också att det är samma skådis till pepparkaksmannen i Shrek, som till en nästan äckligt gullig lemur i Madagaskar. (Jag tror det är en lemur i alla fall, jag är inte riktigt säker.)

Madagaskar handlar till stor del om hur lejonet Alex ska klara av hungern när han inte får regelbundna utfodringar av personalen på zoo, och insikten att hans bästa vän, zebran Marty, även skulle vara en perfekt middag. Detta är ett klurigt tema att göra film om, eftersom sunt förnuft säger oss att ett lejon troligtvis aldrig skulle tacka nej till lite färsk zebra till middag. Dock lyckas filmen relativt bra med att porträttera detta. Det blir aldrig sockersött, utan vi får se hur lejonet Alex utstår allt från tappra kval, till biffdrömmar som refererar till filmen American Beauty.

Madagaskar är riktigt rolig på sina ställen, speciellt birollerna och de olika filmreferenserna (Alex känns ibland misstänkt lik en viss Derek Zoolander när han poserar framför kamerorna på New York Zoo), men lyckas ändå inte riktigt fylla upp sina 86 minuter. När eftertexterna har rullat förbi känns det mer som att man sett på första avsnittet i en tv-serie än en hel långfilm. När jag just trodde filmen skulle börja insåg att den närmade sig sitt slut. Detta är synd, för en del biroller i Madagaskar hade man verkligen velat se mer av. Men filmen är ändå sevärd, så grabba tag i närmaste sjuåring, köp två biljetter till filmen och skyll på att det var ungen som tjatade på dig att ni skulle se den.

Isabella Rodriguez

Kommentarer