Salem's Lot (2004)

  • Speltid (min): 174
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-08-03
  • Tagline: In a small town, evil spreads quickly.

Recension - Blu-ray/DVD

Stephen King var en gång i tiden förknippad med bra skräck, innan skrämmande historier som ”Rose Red” och ”Dreamcatcher”. Skrämmande historier, eller värdelösa filmer. Men nu är det dags igen, och här gången rör det sig om en miniserie baserad på romanen ”Salem’s Lot”. Det har tidigare gjorts två långfilmer baserade på verket, men tydligen fanns det ett behov av uppdatering.

Rob Lowe spelar Ben Mears, en författare som återvänder till sin hemstad. Han hoppas få hyra det huset som plågat honom sedan barndomen, så han en gång för alla kan konfrontera sitt förflutna. Det visar sig att huset redan är upptaget av två nyinflyttade män, och med sig har de fört något mörkt till det lilla samhället…

Som de ledande blodsugarna ser vi Rutger Hauer, som är något av en favorit, och vid hans sida har vi den gamle veteranen Donald Sutherland. Tyvärr syns de alldeles för lite, och istället får vi dras med Rob Lowe. Att karisma skulle vara uteslutet är ingen lögn, man skulle nästan kunna jämföra honom med självaste Ben Affleck! Så förutsägbart och rutinmässigt som Rob Lowes skådespeleri sträcker sig, börjar man undra hur han överlevt i den här branschen så pass länge.

Något som jag anser vara det allra viktigaste i vampyrhistorier är stämningen. Stämningen är näst intill allt i denna subgenre, och det innefattar allt ifrån kostym till dekorer. Allt vi får här är en helt vanlig stad, där det råkar finnas en och annan filur med vässade framtänder. Tyvärr verkar det inte finnas något svett och tårar bakom den här produktionen, allt krut har istället lagts på blodet. Rutger och Donald lyser upp tv-rutan vid sina tillfällen, men jag tappar intresset i takt med att de vänder kappan.

För någon vecka sedan såg jag i tv-tablån att Kanal 5 skulle visa serien. Om du har intresse av att kika närmare borde du ha gjort det då, för den är inte värd en plats i DVD-hyllan.

Sebastian Lindvall

Kommentarer