Snuspengar

  • Svensk titel: Snuspengar
  • Originaltitel: Snuspengar
  • Speltid (min): 10
  • Tagline: En film om vänskap, svek, snus och ond bråd död.

Recension - Blu-ray/DVD

Krille, Kenta och deras lätt sinnesslöe och gravt dreglande kompis Jonas roar sig med de enklaste av nöjen; att kasta sten på tomma ölburkar och sladda runt med PV:n, förlåt, Saaben. De bär keps, moppemustasch och t-shirts med hårdrocksmotiv och ser ut som svenska folkets allmänna syn på Norrlandsraggare.

När Krille får veta att Jonas pappa har tagit hand om sonens pengar och inte låter honom köpa snus för dem blir han irriterad. Han blir arg. Han blir rent ut sagt jävligt förbannad. Dessutom har han rejäla problem med att hantera sin ilska…

Från att ha suttit och garvat åt de sköna karaktärerna i början av filmen fastnar snart skrattet i halsen på tittaren. Vad vi bjuds på är våld av samma brutala och meningslösa typ som vi dagligen läser om i tidningarna och hör rapporteras om på tv-nyheterna.

Regissörerna (tillika manusförfattare, producenter och skådespelare) har haft avsikten att kommentera just detta våldet och de gör det med bravur. ”Snuspengar” är en kort, men intensiv film som blandar humor med drama och samhällssatir. Mycket bra!

Rent tekniskt finns det inget att klaga på. Bilden är fin, i anamorfisk widescreen, och ljudet är rent och klart. Klippning och ljussättning är enkel men funktionell och ger filmen ett naturligt utseende.

Mer information om filmen och hur ni kan få tag i ett eget exemplar finns på den officiella hemsidan, http://www.freewebs.com/besev/. Ni kan även på den sidan ladda hem filmen och titta på den hemma, något jag verkligen kan rekommendera.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer