Tjenare kungen

  • Release (Bio): 2005-09-16
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-03-08

Recension - Blu-ray/DVD

Det fanns en tid utan mobiltelefoner och datorer. En tid då fluffiga frisyrer, lila shorts och gigantiska kassettbandspelare hörde till vardagen. Ulf Malmros (Smala Sussie) tar oss tillbaka till 1980-talet.

Själv är jag född 1983 och kan inte gotta mig lika mycket i nostalgin som vissa andra. Men visst känns filmen autentisk. Tidstypisk musik får en ganska stor roll. Det är uppfriskande med en film som utspelar sig i dåtiden efter senaste vågen av nutida ungdomsfilmer som aldrig tycktes ta slut.

Tjenare kungen handlar om nittonåriga Abra (Josefin Neldén) som är en utstött punkare i sin hembygd. En vacker dag lämnar hon all skit bakom sig och flyttar till Göteborg, där hennes nyfunna kompis Millan (Cecilia Wallin) bor i en halvsjaskig lägenhet. Något som bidrar till berättelsens trovärdighet är hur Abra till en början ljuger för att bli accepterad av Millan. Tjejernas vänskap är kärnan här. I övrigt kretsar filmen kring skapandet av ett kvinnligt punkband, som heter just Tjenare kungen. Och så blir Abra problematiskt nog förtjust i Millans span: en Ulf Lundell-älskande Håkan Hellström-figur med författardrömmar.

Kjell Bergkvist har i vanlig ordning en excentrisk biroll. Den här gången spelar han korvfabrikens förman. Debutanterna Neldén och Wallin är väldigt duktiga i huvudrollerna och har karisma åt ett helt rugbylag och lite till.

Lite sång, lite dans, lite naket, lite trams. Dramakomedin har sina komiska stunder utan att urarta till en fars, även om övervåldet på bröllopet känns som ett gränsfall. Tjenare kungen är mer angelägen än Malmros senaste film. Man känner sig nöjd med bioupplevelsen. En stark trea får det bli.

Johan Karlsson

Kommentarer