Twin Sisters

  • Svensk titel: Twin Sisters
  • Originaltitel: De Tweeling
  • Speltid (min): 135
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-11-23

Recension - Blu-ray/DVD

1988 kom komedin ”Twins”. Det omaka paret Arnold Schwarzenegger och Danny DeVito spelade tvillingar. Nu, nästan 20 år senare, kommer ”Twin Sisters”. En film som inte har ett dugg med ”Twins” att göra!

Då var det dags att bli allvarlig. Den här välspelade dramafilmen utspelar sig delvis under World War II. Just andra världskriget och dess hemskheter har det gjorts en hel del film om. ”Twin Sisters” fokuserar på två livsöden och hur de påverkas av sin samtid och yttre omständigheter. Vi får följa dem som barn, som unga kvinnor och som gamlingar. Det handlar om kärlek, hat och skuld.

Två tyska tvillingsystrar har ett starkt band under barndomen. När deras pappa dör i lungsot så splittras de. Anna får bo med sin misshandlande bonde till farbror och hans elaka fru. Lotte flyttar till Holland och får lära sig spela piano hos välbärgade och vänliga släktingar. De två unga tvillingsystrarna saknar varandra men tillåts inte hålla kontakten.

Lite senare i livet återförenas de. Glädjen byts snart ut mot förvirring och upprörda känslor. Lotte är förlovad med en judisk musikant som råkar illa ut, medan Anna gifter sig med en SS-soldat. Här blir filmen både tragisk och tänkvärd. SS-soldaten var från början emot krigandet.

När det hände så förstod många tyskar inte riktigt vidden av det fruktansvärda. Hitler sågs länge som en frälsare som ville det tyska folkets bästa efter svåra tider med fattigdom och arbetslöshet. Tittaren får två perspektiv på händelserna i Tyskland, inifrån och utifrån, genom de båda tvillingsystrarnas ögon. Mycket av intrigen bygger på kontraster.

”Twin Sisters” är holländsk och tacksamt befriad från amerikanska klyschor. Den bygger på en bok som har sålt som smör i Tyskland och Holland. Ett tankeväckande drama som gör intryck. Väl värd sin Oscarsnominering om ni frågar mig.

Johan Karlsson

Kommentarer