Lost säsong 1

  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-11-02

Recension - Blu-ray/DVD

J.J. Abrams är min tv-gud. Han spelar i en egen division (dit även Joss Whedon hör, främst tack vare ”Firefly”). Jag tänker på det omvälvande spionactiondramat ”Alias” vars två första säsonger är guld. Abrams är dessutom en av nyckelfigurerna bakom braksuccén ”Lost”.

Har du missat ”Lost”? Köp Lost-boxen och kom ikapp! Har du sett varje avsnitt? Köp Lost-boxen och plöj igenom alla avsnitt igen i jakt på ledtrådar till alla kvarvarande mysterier i säsong 2! De tjugofem avsnitten tål att ses igen, och igen.

Handlingen om någon mot förmodan legat i koma det senaste året: ”Lost” är som om ”Robinson Crusoe” mötte ”Jurassic Park”. Efter en dramatisk flygplanskrasch måste de överlevande göra det bästa av situationen på en tropisk ö på okänd destination. Där finns ett trädskövlande monster, en malplacerad isbjörn och en mystisk lucka i djungeln.

Varje karaktär bär på hemligheter: Någon bar handbojor på planet, en mystisk man sitter och mediterar på stranden och en pappa har precis fått vårdnaden över sin tioårige son. Ett sammansvetsat par talar bara koreanska, någon går under falskt namn och någon har vunnit på lotto. Styrkan med ”Lost” är alla starka karaktärer som man bryr sig om. Det finns någon för alla att identifiera sig med, eller älska att hata om man så önskar.

Äventyrligt öutforskande varvas med intressanta tillbakablickar. En del välkända tv-ansikten går att finna i rollistan, främst Matthew Fox, storebrorsan i ”Ensamma hemma”, samt Terry O´Quinn från ”Millennium” och ”Alias”. Tv-serien spelas in på Hawaii, så några fula kulisser blir det inte tal om.

Som Lost-fan börjar man fundera när man ser om avsnitten: Vad såg egentligen Locke i skogen? Rousseau beskriver det förmodade monstret som öns säkerhetssystem. Kommer Rousseaus kidnappade barn Alex att dyka upp i framtida säsonger? Jag känner det på mig. Vad menar Rousseau när hon kallar The Others för smittbärare? Och var tog liket efter Jacks pappa vägen? Frågorna är många och svaren lär väl komma i sinom tid.

Det bästa vore om det bara gjordes två eller tre riktigt bra Lost-säsonger, innan det börjar gå utför. Det hela borde avslutas med en maffig långfilm som knyter ihop alla trådar! Det har ju snackats om ett långfilmsslut, som ett sätt att ge skådespelarna mer betalt.

Men tillbaka till säsong ett. Extramaterialet är frikostigt och består av kommentatorspår, bortklippta sekvenser och diverse intressanta dokumentärer.

Exempelvis får man veta följande:

* Evangeline Lilly var nära att inte få visum till USA, varpå rollen som luriga Kate höll på att gå henne ur händerna.
* Ursprungstanken var att läkaren Jack skulle ha dött i pilotavsnittet, för att chocka och sätta tonen.
* Det var ett sjuhelsikes jobb att spela in vildsvinsavsnitten, enligt regisörren Jack Bender. De mätta vildsvinen vägrade att röra på sig, vilket ledde till att man fick datoranimera dem istället.

”Lost” griper tag. ”Lost” är tv-underhållning när den är som bäst. ”Lost” är årets julklapp. Get Lost!

Johan Karlsson

Kommentarer