Jarhead

  • Svensk titel: Jarhead
  • Originaltitel: Jarhead
  • Speltid (min): 123
  • Release (Bio): 2006-01-13
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-06-07
  • Tagline: Welcome To The Suck

Recension - Blu-ray/DVD

Swofford (Jake Gyllenhaal) kastas in i militärlivet efter att ha skrivit på ett kontrakt. Han vet inte riktigt vad han gett sig in på, men hur skulle han annars döda tid? Ha sex med sin flickvän? Onanera? Spela Metroid? 20-åringen tränas upp av Sergeant Sykes (Jamie Foxx), och tillsammans med nyfunna kompisen Troy (Peter Saarsgard) ska han som prickskytt hjälpa USA att styra upp situationen i mellanöstern.

Sam Mendes fick oss att sätta popcorn i halsen med ”American Beauty”, en av 90-talets allra bästa filmer. Han har inte varit arbetslös sedan dess, men ”Road to Perdition” var väl inte riktigt det uppföljande storverket som man hade hoppats på? Nu är han i alla fall tillbaka med en film som utspelar sig 1989, men med tanke på USA:s senare galenskaper känns handlingen träffsäker och aktuell.

Jake Gyllenhaal spelar alltså huvudrollen, och man har ända sedan ”Donnie Darko” väntat på att han ska slå igenom på riktigt. Men vänta nu, var han inte med i ”Day after tomorrow”? Måhända, men skådespelarinsatsen passerade obemärkt i en film som levde och dog samma år som den släpptes. Här får han än en gång stå i centrum, där den oslipade diamanten hör hemma. Minst lika bra är Peter Sarsgaard, och vänskapen mellan de två karaktärerna känns som tagen från verkligheten, ungefär som resten av filmen alltså. ”Jarhead” är en observation av ett krig i sin helhet, där sinnesstämningen betonas och tillåts stjäla strålkastaren från militära slag och flaggviftande. Filmen låter oss se relationerna mellan de unga männen, som sätts i grupp och skapar lagandan utifrån sina olika personligheter och bakgrunder, som umgås och försöker göra det bästa av en konflikt de egentligen inte bryr sig så mycket om. Det sammanfattas bäst av allt när en av grabbarna ifrågasätter USA:s handlande, och Troy besvarar med ”Fuck politics. We're here. All the rest is bullshit.”

Jag gillar inte ens krigsfilmer, men ”Jarhead” tar lyckligtvis avstånd från genrens givna mall. Man får följa de unga männen och se vad som sker bakom kulisserna under militära konflikter. Här finns värme och humor, samtidigt som Mendes skildrar den kyla och frustration som drabbar soldaternas psyke. Det är en film jag längtar efter att se om.

Sebastian Lindvall

Kommentarer