Tusenbröder säsong 1

  • Speltid (min): 300

Recension - Blu-ray/DVD

Det här är inte den mest aktuella recensionen på Tellusfilm. ”Tusenbröder” visades på SVT redan 2002 och har funnits på dvd ett bra tag. Men jag känner att jag måste skriva den här recensionen för min egen skull. Och för er som inte upptäckt denna svenska delikatess. Dessutom är ju ”Tusenbröder” på väg att bli långfilm under namnet ”Tusenbröder – återkomsten”. Filmen är tänkt att följa upp ”Tusenbröder säsong 2”.

Men nu gäller det ”Tusenbröder säsong 1”, drama när det är som allra bäst. Den välspelade och tänkvärda tv-serien handlar om barndomskamraterna Hoffa (Ola Rapace), Nicke (Shanti Roney) och Hamid (Danilo Bejarano). Vi får följa deras väg genom livet från målande Svenssons till förmögna bankrånare. Vad driver någon till att råna en bank? Det sker stegvis när sämre val följer dåliga val i pressade situationer. ”Tusenbröder” ger en högst trovärdig vinkling på temat. Serien handlar om mänskliga relationer, komplikationer och vänskap.

Ola Rapace som Hoffa drar det tyngsta lasset och tillför även berättarrösten. Det här var innan han slösade bort sin talang på amatörmässiga Wallander-filmer. Hoffa är familjefadern tillika ledargestalten i ligan. I ett pressat läge försöker han bli av med en oerfaren gangster inför ett rån: ”Okej, du får en tiondel mot att du sitter nånstans och läser Knasen när vi gör det här själva.” Dialogen är rapp och välskriven.

Sedan är det inte så att Hoffa har 999 bröder eller att rånarna kallar sig så. Titeln ”Tusenbröder” har att göra med fiske. Find out for yourself. Och slutorden är mäktiga i det femte och sista avsnittet. Man blir genast sugen på att plöja igenom säsong 2.

Det enda jag har att opponera mig mot är extramaterialet, som är obefintligt. Det är allt bra synd på en sådan guldklimp i dramaklassen. Men annars så faller allt på plats. Signaturmelodin är skön. Skådespelarna är värda sin lön. ”Tusenbröder” berör och förför och en och annan dör. Ett definitivt måste till ett rimligt pris. Köp!

Johan Karlsson

Kommentarer