Silmido

  • Svensk titel: Silmido
  • Originaltitel: Silmido

Recension - Blu-ray/DVD

Sydkoreas mest inkomstbringande film någonsin heter Silmido, och i samma tradition som landets första blockbuster Shiri står en politisk konspiration mellan Syd- och Nordkorea för handlingen. Till skillnad från Shiri är dock handlingen här verklighetsbaserad, och det är en riktigt intensiv resa som mjuds med på.

Efter att Nordkoreanska spioner försökt lönnmörda den sydkoreanska presidenten Park Chun Hee 1972 startade den sydkoreanska armén ett projekt där dödsdömda fångar skickades ut på en öde ö för att i sann Flugornas Herre-anda träna upp sig till landets skarpaste och farligaste soldater. Utan identitet tränar de under en sträng regim, med målet att inom en snar framtid kunna genomföra sitt uppdrag – smugglas in i Nordkorea och lönnmörda landets terrorbringande president.

Problemen börjar dock uppstå när den sydkoreanska regeringen tänker om projektet och efter att ex-fångarna under flera år tränat upp sig och börjat känna frustrationen av att vänta stiga kommer tillslut beskedet – operationen är avbruten och samtliga fångar ska likvideras med omedelbar verkan.

Det är en väldigt human berättelse som vi får se, med dödsdömda män som hittar en ny livsvilja i sina liv och som är beredda att beskydda sitt land, även om det innebär att de är slavar till sin egen stat. Man lider med dem under filmens gång och även om man ser dessa människor som omoraliska och hemska individer vinner de tillslut över ens känslor. Slutet som även det är verklighetsbaserat är riktigt hemskt och numera en fläck på Sydkoreansk historia. Att denna film skapat en anstorming till biograferna är helt förståeligt och även ifall den är något för lång och ibland blir för tuff och ytlig i sina träningsprogram för sitt eget bästa så är detta en väldigt underhållande film som också har betydligt mera djup inom sig än det mesta vi får se från Hollywood. Det är en väldigt stark trea som delas ut.

Filip Gieldon

Kommentarer