Sagan om livets melodi

  • Svensk titel: Sagan om livets melodi
  • Originaltitel: Sagan om livets melodi
  • Speltid (min): 14

Recension - Blu-ray/DVD

En gång i tiden var Albin en helt vanlig man. På dagarna arbetade han på en brödrostfabrik och på kvällarna var han hemma hos sin kära fru. Men efter en otäck olycka på fabriken, som berövar honom synen, blir Albin arbetslös. Frun lämnar honom, han blir vräkt och snart tvingas han bo på gatan. Det är rena rama countrylåten!

Han behöver dock inte leva ensam i sin misär. En liten apa vid namn Chicko har kommit till Sverige i en bananlåda och efter att ha smitit från djurfångaren blir han snart bästa kompis med Albin. En kall natt, när de försöker hålla värmen i en trång gränd, kommer en mystisk kvinna förbi och skänker ett minst lika mystiskt positiv till Albin. Innan hon försvinner berättar hon att positivet spelar Livets Melodi, och att den som har förlorat allt har allt att vinna. Kloka ord tycker Albin, och redan nästa dag står han i ett gathörn och spelar på positivet medan Chicko glatt dansar till musiken. Förbipasserande stannar upp, skänker en slant och delar glädjen.

Glädjen blir dock inte långvarig, två busar är övertygade om att positivet är värt massor av pengar och väntar bara på det perfekta ögonblicket att stjäla det. Chicko konfronterar dem och det blir handgemäng, men plötsligt går positivet i backen. KRASCH! Inget mer positiv…

Albin blir bedrövad, Chicko blir arg och busarna blir ångerfulla. Men mitt i eländet hör Albin den mystiska kvinnans röst i sitt huvud, och kommer till insikten att Livets Melodi inte är borta, utan finns inne i honom och alla andra. Livet går vidare, och man kan lyckas med allt om man bara inte ger upp. För den mystiska kvinnan hade rätt; den som har förlorat allt har allt att vinna.

”Sagan om livets melodi” är en animerad film för en publik i alla åldrar. Animeringsstilen kan verka enkel till sättet, men är väldigt effektfull och fungerar otroligt bra. Det är rent och snyggt och inte det minsta plottrigt. Nice, och coolt som reklamen säger…

Man har hittat bra röster till figurerna i filmen. Berättarrösten, som tillhör Per ”Solstollarna” Dunsö, fungerar alldeles utmärkt och används inte för mycket. Musiken, som är specialskriven för filmen, smälter in perfekt.

Det här är regissören Daniel Lenneérs första längre animerade film. Han har tidigare gjort en hel del kort- och informationsfilmer och visar tydligt på stor talang. Personligen hoppas jag få se mycket mer från denna filmskapare i framtiden.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer