Horseman on the Roof

  • Svensk titel: Horseman on the Roof
  • Originaltitel: Le Hussard sur le toit
  • Speltid (min): 119
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-02-09
  • Tagline: Their only chance for survival was each other.

Recension - Blu-ray/DVD

Koleran sprider sig i 1800-talets Frankrike, och mitt i infernot tvingas italienskfödda Angelo (Olivier Martinez) gömma sig från den korrupta och småluriga polisstyrkan. Under sin flykt möter han den vackra Pauline (Juliette Binoche), och tillsammans kommer de att färdas längs vägarna så långt ifrån smittan de kan komma, men mitt i all ond bråd död växer känslorna fram.

Det här är ett ambitiöst kostymdrama, inte helt olikt regissören Jean-Paul Rappeneaus tidigare film ”Cyrano de Bergerac”. Skillnaden är att humorn och tempot har fått stiga åt sidan den här gången, och istället få lämna rum för ett mörkare drama som spelar mer på känslor.

Angelo som karaktär är tämligen platt, och lite för mallenligt hjältemodig för att man riktigt ska oroa sig för honom, men man kan inte ifrågasätta Olivier Martinez skådespelarinsats. Det verkligen gnistar i hans ögon, och han utstrålar en sådan frenesi och viljestyrka att man även i filmens långsammare partier engageras så fort Olivier rör en muskel.

Trots att filmen är två timmar lång känns det aldrig som att den når någonstans, för Jean-Paul Rappeneau verkar inte veta vad han vill berätta, vad som ska poängteras eller vad som är historiens mening. Det är en vacker film, men ändå väntar jag på den gripande vändningen som aldrig riktigt tycks komma.

Sebastian Lindvall

Kommentarer