Missing in America

  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-10-25

Recension - Blu-ray/DVD

Han spelar ofta högljudda och nitiska poliser; “Dödligt vapen”, “Rovdjuret II” och ”Saw”. Det gör han riktigt bra. Men Danny Glover har kapacitet till mer än så och får visa hela sitt känsloregister i detta vemodiga drama som går under namnet “Missing in America”.

Glover spelar den åldrade Vietnam-veteranen Jake som plågas av det förflutna, vilket skildras genom krigiska flashbacks. Grinige Jake bor ensam i skogen i sin lilla stuga där han gormar på sina fantasilöst namngivna djur. Med jämna mellanrum besöker han handelsboden för att köpa nödvändig proviant av den vänliga butiksägaren Kate (Linda Hamilton; Sarah Connor från Terminator-filmerna).

En vacker dag dyker en döende plutonskamrat upp och ber Jake att ta hand om hans amerikanskasiatiska dotter Lenny. Jake har till en början svårt att hantera situationen, men omvandlas sakta men säkert från burdus eremit till målarbokspedagogisk extrapappa. I de närliggande skogarna vandrar en annan sargad krigsveteran runt (Ron Perlman känd från “Hellboy”). Denna stumma snubbe, Red, reagerar starkt när han träffar Lenny.

Det hade varit trevligt om Hamilton och Perlman hade återförenats i åtminstone en ynka scen (efter sitt klassiska och långlivade samarbete i tv-serien “Skönheten & odjuret“), men vi får nöja oss med att deras huvuden är placerade bredvid varandra på omslaget till dvd-utgåvan. Som stöttande biroller klarar de sig ganska fint på egen hand. Den som briljerar är som väntat Glover i sin övertygande och mångskiftande rolltolkning.

Tillbakablickarna från krigets känslokalla order känns mindre fängslande, även om de skapar en skarp kontrast till nuets hjärtliga far-och-dotter-relation. “Missing in America” är en lågmäld, trovärdig och sorglig historia som även rymmer ett par solskensögonblick. Ett intressant drama med flera lager som inte alltid utforskas till fullo.

Johan Karlsson

Kommentarer