Sky High

  • Svensk titel: Sky High
  • Originaltitel: Sky High
  • Speltid (min): 99
  • Release (Bio): 2006-02-17
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-04-05

Recension - Blu-ray/DVD

Här har ni en vanlig spelfilm från Disney som nu verkar satsa stort på sitt nya samarbete med Pixar och animerade varianter. ”Sky High” är en film som kanske främst riktar sig sina trogna tonårstittare men visst har den något att ge oss ovanför tonåren också.
 


Jag är stolt och glad över att erkänna att barnasinnet sitter kvar även om jag klättrat mig över de 25. Disneyfilmer och andra barnfilmer underhåller fortfarande. Å andra sidan satsar dessa bolag mer och mer pengar på att attrahera större målgrupper nu än under sina tidigare år. Linjen mellan barn- och vuxenfilm suddas ut och en rolig bild som barnen skrattar åt kompletteras med några raders repliker som får den vuxne tittaren att fnissa tyst.

”Sky High” skiljer sig dock något och samtidigt som även jag kan underhållas av en film som denna uppskattas den troligen betydligt mer av den yngre målgruppen. Ta en titt på trailern så förstår du. Det handlar om häftiga effekter, superhjälteskola, roliga karaktärer och den klassiska hjälte/skurk-sagan.

Will Stronghold är sonen till det världsberömda superhjälteparet The Commander (Kurt Russel) och Jetstream (Kelly Preston). En sällsynt avkomma då det hjältebarn sällan har mer än en superhjälte till förälder. Förväntningarna är därför skyhöga när det är dags för lilla Will att bli en man och börja på skolan där han ska träna upp sitt hjältemannaskap. Skolan ”Sky High” är den plats där du antingen blir tränad till att vara ett bihang eller, om du har tur, får gå i hjälteklassen. Will har dock ett problem och det är att han än så länge inte insett sina krafter. Och ett problem som är ännu större är att han inte berättat det för sina föräldrar som inte gör annat än pratar om hur stolta de ska bli när deras son tar över efter dem.

Storyn är så klassisk den kan bli. Du har den onde skurken och dess lömska plan. Du har även ”tönten”, ”den roliga”, ”den stygga” och även ”hjälten som inte vet om att han är hjälte”. Även om det blir kliché-artat så håller det ändå sig på gränsen och underhåller. Det är skoj att se alla ungars egenskaper och om man ska klaga på något så hade det kunnat vara ännu mer av den varan.

Om jag ska nämna något över skådespeleriet så har vi i denna filmen ingen som nosar på oscarsnominering, för att uttrycka sig diplomatiskt. Varken Kurt Russel eller Kelly Preston gör några storslagna insatser även om det känns som att det inte behövs. Det hade inte höjt underhållningsvärdet avsevärt då detta är en film som bygger på dess specialeffekter och fantasi- och färgfulla anslag.

 

 

 


Om jag hade varit 13 år, fortfarande levandes i serietidningarnas värld och själv fantiserat om hjältestatus med övernaturliga krafter, så hade denna filmen fått en fyra. Nu är jag dock något äldre, mina fantasiramar har krympt och jag har ett större kunnande inom film. Detta gör att ”Sky High” får tre välförtjänt trea av fem möjliga tellusstjärnor.

 

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer