Masters of Horror: Homecoming

  • Svensk titel: Masters of Horror: Homecoming
  • Originaltitel: Masters of Horror: Homecoming
  • Speltid (min): 60
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-05-15
  • Tagline: Their wildest dreams are your worst nightmares

Recension - Blu-ray/DVD

David Murch arbetar i Washington DC, närmare bestämt i Vita Husets chefsstab. Under en intervju i ett Larry King Live-liknande program där han blivit utfrågad av en mor som förlorat sin son i kriget säger han att han önskar att alla soldater som omkommit i kriget kunde komma tillbaka och berätta hur gärna de offrade sina liv för sitt land. Visst, det är rent publikfrieri inför det kommande nyvalet, men inte anade David att hans önskan skulle slå in…

Plötsligt vaknar de döda soldaterna till liv och släpandes och stönandes har de ställt in siktet på… röstbåsen. Det visar sig att de är långt ifrån de blodtörstande och hjärnsubstanshungrande zombies vi är vana vid att se. Allt de vill är att göra sin röst hörd, sedan kan de dö (igen) i frid. Problemet för David och hans medarbetare är att alla soldater nu röstar på motståndaren…

”Homecoming” är regissören Joe Dantes bidrag till den amerikanska TV-serien ”Masters of Horror” som nu släpps på svensk DVD. I projektet får rysarlegender som John Carpenter, Dario Argento, Tobe Hooper, John Landis, Stuart Gordon, Takashi Miike och nyss nämnde Dante chansen att regissera ett avsnitt vardera där de får berätta en valfri historia. Serien har blivit en stor succé i USA, och blev väldigt omdiskuterat då TV-bolaget Showtime, som beställt serien, beslutade sig för att inte sända Takashi Miikes bidrag då det var för otäckt. Det kommer däremot att släppas oklippt på DVD.

Joe Dante har här gjort en svidande satir över dagens USA. Även om inga partier, presidenter eller ens krigszoner nämns vid namn är det uppenbart att det handlar om Bush och konflikten i Irak. Det är väldigt lätt att se likheter mellan karaktärerna i filmen och verkligheten, vilket både ökar underhållningsvärdet och samtidigt allvaret.

Om vi då går vidare från de tankar som väcks av filmen och istället pratar om det rent visuella måste jag säga att jag är mycket nöjd! Vi får se välgjorda zombies som kunde vara tagna direkt från någon av Romeros filmer. Å andra sidan förväntade jag mig inget annat när Greg Nicotero och Howard Berger (se intervju i senaste numret av Stardust!) ligger bakom effekterna. Inga större namn bland skådespelarna, men det bidrar bara till att vi kan koncentrera oss på de karaktärer de spelar istället.

Det här är det andra avsnittet av ”Masters of Horror” jag ser och jag blir mer och mer imponerad. Nu släpps avsnitten visserligen på DVD här i Sverige men jag måste ändå säga att det hade varit ett modigt grepp av SVT att köpa in serien. Varför SVT? Enkelt, bättre utsändningskvalitet och framförallt – inga reklamavbrott!

Tack till Njutafilms för recensionsexemplaret.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer