Masters of Horror: Jenifer

  • Svensk titel: Masters of Horror: Jenifer
  • Originaltitel: Masters of Horror: Jenifer
  • Speltid (min): 60
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-05-15
  • Tagline: Their wildest dreams are your worst nightmares

Recension - Blu-ray/DVD

Polisen Frank Spivey lever ett ganska inrutat liv tillsammans med fru och son i ett lagom stort hus. När han en dag upptäcker en man stå lutad över en bunden ung kvinna, i full färd att sätta en köttyxa i henne drar han blixtsnabbt sitt tjänstevapen och beordrar mannen att släppa vapnet. Då mannen, som verkar mer än lovligt galen, inte visar någon som helst tendens till att lyda tvingas Frank skjuta honom. Innan han dör får mannen ur sig ett ord: ”Jenifer”.

Jenifer, som det tilltänkta offret heter, visar sig ha ett gravt vanställt ansikte. Då hon inte kan prata eller göra sig förstådd på något annat sätt och inte heller verkar ha några släktingar i livet sätts hon på ett mentalsjukhus. Frank har dock blivit fascinerad av henne och kan inte låta henne stanna där. I jakten på att hitta ett nytt hem åt Jenifer låter han henne först spendera en natt på soffan hemma, något som inte direkt gör frun överlycklig. Frank lovar att det är bara för en natt, men då han inte lyckas hitta någon som kan ta hand om den stackars flickan fortsätter han att låta henne sova på soffan. Efter ett par högst olyckliga incidenter tar frun sitt pick och pack och lämnar huset tillsammans med sonen. Därmed lämnas Frank ensam med Jenifer, och hamnar snart på en mycket destruktiv bana.

”Jenifer” är regissören Dario Argentos bidrag till den amerikanska TV-serien ”Masters of Horror” som nu släpps på svensk DVD. I projektet får rysarlegender som John Carpenter, Joe Dante, Tobe Hooper, John Landis, Stuart Gordon, Takashi Miike och nyss nämnde Argento chansen att regissera ett avsnitt vardera där de får berätta en valfri historia. Serien har blivit en stor succé i USA, och blev väldigt omdiskuterat då TV-bolaget Showtime, som beställt serien, beslutade sig för att inte sända Takashi Miikes bidrag då det var för otäckt. Det kommer däremot att släppas oklippt på DVD.

Dario Argento har valt att inte skriva en egen skräckhistoria den här gången utan filmatiserar istället ”Jenifer”, skriven av Bruce Jones och tecknad av Bernie Wrightson. Resultatet är en otäck och gripande historia som är mycket trogen förlagan (serien har bland annat publicerats i den svenska tidningen Thriller #5 1992) och faktum är att vissa scener är i det närmaste identiska med förlagan!

Det märks att filmen är gjord för TV. Dels på bildkvaliteten (den är inte dålig, men formligen skriker TV) och givetvis för speltiden som är en knapp timme. Däremot kan man inte klaga på effekterna, det är stundtals riktigt blodigt och slabbigt! Det är makeupartisten Greg Nicotero (”From Dusk til Dawn”) som ligger bakom effekterna i ”Jenifer” och det gör han väldigt bra. Agerandet kan man inte heller klaga på. I rollen som Frank ser vi Steven Weber som också skrivit manus. Han är ingen nykomling när det gäller skräck, han har tidigare spelar huvudrollen i Stephen Kings egen version av ”The Shining” och har också en roll i miniserien ”Desperation”, också den byggd på en berättelse av King.

Det här var den första delen jag sett av ”Masters of Horror” och den gav verkligen mersmak. Jag kommer utan tvekan att se samtliga avsnitt och jag hoppas att ni tittar in igen för att läsa recensionerna.

Tack till Njutafilms för recensionsexemplaret.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer