Empire Falls

  • Svensk titel: Empire Falls
  • Originaltitel: Empire Falls
  • Speltid (min): 220

Recension - Blu-ray/DVD

- I think Father Tom is making off with the cash box again.
- Yeah, I know. Don't worry, Ms. Koss will fetch him.
- Come back here, you old bat! Father Tom! Father Tom! Bring that back!
- Who says God has no sense of humor?


När Fred Schepsi gör film, då blir det väldigt jordnära. Ett gammalt Fantomenordspråk skulle man kunna tro, men detta ligger lite mer nära den natur vi är vana vid.
Han fick ju Steve Martin att bli underbart melankolisk i Roxanne, i Plenty fick han fram ett av Meryl Streeps allra finaste framträdanden och att få Walter Matthau att spela Albert Einstein i IQ. var ett genidrag.
Även om Schepsi inte alltid slår en homerun så har han ofta en rätt bra överblick över sina projekt. Alla minns väl kaoset om Fierce Creatures när han fick hoppa in och ändra om slutet som Robert Young gjorde. Och filmen blev en rätt slätstruken ’uppföljare’ till en av världens bästa komedier (En fisk som heter Wanda).

I Empire Falls lyckas han dock fullt ut. I över tre och en halv timme berättar han en otroligt ödmjuk, realistisk, rolig och vacker historia om restaurangägaren Miles Roby (utsökt spelad av Ed Harris). Miles är lilla hålan Empire Falls knutpunkt. Han har ständiga problem med sin exfru Janine (Helen Hunt), sin alkoholiserade far Max (Paul Newman, som är helt fantastisk) och Francine Whiting (Joanne Woodward) som mer eller mindre äger hela staden.

Längden på denna film (eller egentliga miniserie) är inget hinder alls. När jag körde in den i dvd-spelaren så kunde jag inte sluta titta. Första timmen kändes som 10 minuter och jag blev väldigt berörd av historien. Alla karaktärer känns som de har något att berätta, något att bevisa och ingen känns malplacerad.
Att det utspelar sig i en småstad är enbart positivt. Det finns något otroligt gemytligt över en stad som denna.
Hela den där alla-känner-alla mentaliteten är otroligt välkomnande.

Om ni inte sett Ted Demmes Beautiful Girls så se den på en gång, mitt enda problem med den är att den var för kort.
Detta är substitutet. Empire Falls går hela vägen och lyckas nästan bli något av det bästa HBO tagit fram de senaste åren.
Rollprestationerna är fantastiska och det är imponerande över hur många stora stjärnor man kan få in i en rollista som denna.
Den gamle Gustaffavoriten William Fichtner briljerar som vanligt och är självklart även det stora svinet i denna historia. Han borde få fler och större roller. Se Albino Alligator så förstår ni vad jag talar om.

Se Empire Falls. Det är en order!

Gustaf Molin

Kommentarer