Syriana

  • Svensk titel: Syriana
  • Originaltitel: Syriana
  • Speltid (min): 122
  • Release (Bio): 2006-03-10
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-07-19

Recension - Blu-ray/DVD

"Syriana" är filmen som var på tapeten i mars då premiären var och kritikerna exploderade av lycka. Ett varningstecken för medelsvensson ute i vårt avlånga lands röda stugor då kritikerna ofta tenderar att älska konstlade filmer med subtila budskap.

Även om filmen inte är konstig så är den dock komplicerad. Har du läst på din samhällsvetenskap och är insatt i de politiska konflikter som oroar oss alla kommer du säkerligen tycka om den här filmen. Har du även läst nationalekonomi och känner till USA och multinationella företags strategier kommer du helt enkelt älska den. En som med all sannorlikhet har denna film på sin hylla är således Carl Bildt (den ultimata beskådaren för en film som "Syriana" och vill herr Bildt komma med en andra åsikt om filmen är han högst välkommen).

Det gäller att du hänger med. Namn avlöser andra namn på löpande band. Korruption, industrimagnater, prinsar och spioner. Alla på något sätt länkade till varandra och är det såhär verkligheten går till så vill jag inte längre vara med och leka.

För att ta en dialog ur filmen:
"-Du har just besökt det som kan bli ett av USA:s mest vinsgivande bolag.
-Om sammanslagningen godkänns.
-Om inte bilar drivs på vatten en dag. Om det fortfarande råder kaos i mellanöstern."

Att det just nu blossat upp en liten konflikt i Libanon kanske inte är någon slump alltså utan en väl genomtänkt strategi planerad av USA, genomförd av Israel. Nu ska jag inte bli för politisk men filmen får dig helt klart att tänka till och undra.

George Clooney fick en Oscar för sin manliga biroll i denna film - väldigt välförtjänt. Inte bara för prestationen att gå upp 15 kilo i vikt utan herr Clooney är faktiskt helt enastående. I särklass hans bästa rollprestation såhär långt.

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer