Offside

  • Release (Bio): 2006-08-18

Recension - Bio

Stenfors är en mångkulturell och avbefolkad håla med stort hjärta. Herrlaget i fotboll är invånarnas enda stolthet. Eller brukade vara det. Nu simmar laget motströms i en lägre division och riskerar nerläggning om man inte under säsongens sista matcher vänder den neråtgående trenden. Den ofrivillige frälsaren är en avdankad fotbollsspelare från Liverpool som bemöts med stor entusiasm, röda mattan och pinsam svengelska.

Jag skulle kunna skriva att Jonas Karlsson (”Livet är en schlager”, ”Storm”) är fullkomligt lysande när han i sina mest laddade scener äter upp kameran som tränaren vars äktenskap (med Anja Lundqvist) håller på att slarvas bort och vars relation till pappan (Ingvar Hirdwall) är minst sagt ansträngd. Jag skulle kunna skriva att skildringen av en liten håla där fotbollen betyder mest är på pricken. Jag skulle kunna skriva att varje karaktär är älskvärd och tillför något till berättelsen, alltifrån Torkel Petersson med ölmagen till de tillfälliga nyförvärven Ali och Dr Alban. Jag skulle kunna skriva att filmen når både komiska höjdpunkter och djupa högplatåer. Jag skulle kunna skriva att ”Offside” inte har en död sekund. Jag skulle kunna skriva att man träffar mitt i krysset.

Eller så räcker det med att konstatera att denna humoristiska och känslosamma fotbollsfilm inte får missas under några som helst omständigheter! Även om du vanligtvis fnyser åt sport så lär du kapitulera. Filmmakarna har nämligen både lysande bollsinne och filmisk fingertoppskänsla. Mååål!

Johan Karlsson

Kommentarer