Snakes on a Plane

  • Svensk titel: Snakes on a Plane
  • Originaltitel: Snakes on a Plane
  • Speltid (min): 101
  • Release (Bio): 2006-08-25
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-01-31
  • Tagline: Sit back. Relax. Enjoy the fright.

Recension - Blu-ray/DVD

Mitt under en flygande motocrossrunda, i det annars så fridfulla hawaiianska landskapet, blir unge spolingen Sean Jones (Nathan Phillips) plötsligt vittne till ett brutalt mord. Ökände gangstern Eddie Kim fimpar tillsammans med sina kumpaner vad de tror är det sista spåret som skulle kunna leda fram till en eventuell dom mot dem: nämligen en känd åklagare från Los Angeles. Sean flyr illa kvickt med insikten om faran för sitt eget liv men blir raskt upptäckt då han rivstartar så att dammet ryker. Hastigt och lustigt är det blodtörstiga drevet nu på jakt efter honom. Rutinerade FBI-agenten Neville Flynn (Samuel L. Jackson) tar m.h.a. fingeravtryck från en Red Bull-burk som hittats på brottsplatsen snart ynglingen under sina vingar. Ambitionen är att han ska föras i säkerhet med ett flygplan till Los Angeles, så att en rättegång kan inledas. Gangstrarna hyser dock inga som helst skrupler och kan knappast ej heller anklagas för fantasibrist vad gäller medlen för hur de tänker sätta käppar i hjulet för detta. Som ni säkert redan listat ut av titeln (den sammanfattar intrigen väldigt bra för övrigt) får Sean och de andra medpassagerna en milt sagt turbulentare hemfärd av vad de någonsin kunnat föreställa sig ens i sina vildaste fantasier.

Två saker är viktiga att slå fast innan vi går vidare. Först och främst: den här filmen är helt hjärndöd. För det andra: den är absolut inget för känsliga själar. Därmed inte sagt att den saknar underhållningsvärde! För det har den så att det räcker och blir över. Mer skruvad story, mer påhittiga sätt att låta de feromonstinna ormarna massakrera människorna på och mer fobisk katarsis får man faktiskt leta efter. Tillhör du den kategorin som står ut med att storyn läcker litervis, för lite sköna avslappnade skratt i goda vänners lag är detta säkert något för dig. Men för den kräsne som ställer lite högre krav på kvalitet, du kan tryggt hoppa över den här soppan!

Ett stort problem är de stereotypa rollerna: hiphopsnubbarna: "Stay black!", den dumma blonda bruden (kåt efter kändisskap och pengar), den typiske vite medelklasskillen i huvudrollen. Ett annat: hur trovärdigt är det att gangstrarna någonsin skulle lägga ned all den möda och energi som krävs för att få in hundratals giftormar från hela världen i ett självutlösande paket på ett polisövervakat flygplan. Varför inte bara knäppa killen med en sniper när tillfälle ges? Jag har ytterst svårt för att acceptera detta, det går inte igenom mitt kvalitetsfilter för fem öre. Samuel L. Jackson, den enda i filmen som verkligen kan agera, gör ännu en skitroll i mängden där det mera verkar som om han tycker att det är kul att få lattja runt lite än har några konstnärliga ambitioner. Jag garvar när en passagerare sakta slukas av en gigantisk anakonda med start från huvudet, det pirrar lite i magen med tanken på att vissa ormar ombord är så giftiga att det vid ett bett tar ca 7 min innan döden inträder, det är skönt att se korkade människor råka illa ut på ett serietidningsvis. Men det går inte att förklara bort. Det här är en medelmåttig, storpublikssökande, sedvanlig amerikansk produktion ute efter en klirrande kassasuccé.

Gustav af Ugglas

Kommentarer