Hämnarna

  • Svensk titel: Hämnarna
  • Originaltitel: The Avengers
  • Speltid (min): 90
  • Release (Blu-ray/DVD): 1999-08-08

Recension - Blu-ray/DVD

Det var en gång i Borås. Min vapendragare, danske Niels, och jag spatserade på gatan utanför biografen 2001, då vill blir erbjudna att se den nya filmen ”The Avengers” helt utan betalning. Snåla och giriga jävlar som vi var gick vi med på detta förslag. Salongen var fylld till en fjärdedel trots att filmen hade haft premiär precis i dagarna. Efter diverse tampongreklamer med frihet i en ask samt ”Jak ar en Festis” började då kvällens höjdpunkt, The Avengers, med Sean Connery, Ralph Fiennes och läckra Uma Thurman i huvudrollerna. Exakt 20 minuter senare stod vi utanför biografen igen. Nu mycket dummare än vi var då vi embarkerade salongen.

Nu, ett par år senare, landar samma film, nu i DVD-format i min brevlåda. Efter att jag ryggat tillbaks 17 meter skärper jag mig och intalar mig att i egenskap av filmrecensent måste jag ge filmen en chans. Filmrecensentjobbet innebär förmedling av fakta, åsikter samt rekommendationer. Min specifika uppgift har varit och är, att rekommendera filmfantasterna sådana filmer som har ett högt underhållningsvärde, oavsett vilken egenskap det är som lyfter filmen över ribban för acceptabla och underhållande filmupplevelser, 70%.
En film under denna gräns kan vara intressant, men erfarenheten dikterar att en sådan film gillas endast av specialfantaster med ett särskilt intresse för just den speciella filmen. Alltså har jag ett stort ansvar gentemot dig som konsumerar film då jag riktar din uppmärksamhet på mina omdömen.

Jag hämtar tången och lyckas lirka The Avengers in i avspelningsapparaturen. Hemmabiopaketet är topptrimmat och jag lovar mig själv att ge filmen en sportslig chans. Kanske mitt första omdöme på biografen påverkades av en tillfällig hjärnröta eller kanske jag var svårt drabbad av infectuosis ocularis. Vad vet jag?

Nåja, jag hade rätt den första gången. Jag kan inte ens med god vilja dra ner på ljud- och bildbetyget, men allt annat är skit. Sällan har tre eminenta skådespelare skämt ut sig så effektivt. Varför? Är det pengarna eller fick ni inte läsa manus innan ni började?
Manus? En sådan sörja har man sällan fått ta del av. Det skulle vara då i storfilmer som ”Komodo”, ”Anaconda” eller ”Enemy of my Enemy”.
All action i filmen är krystat och behagsjukt, dramatiken är obefintlig och den humor som man väntar sig i en seriefigursfilm överlämnas av Connery vid några få tillfällen på ett sätt som gör honom enbart löjeväckande.

Om jag skall säga något gott om The Avengers, så må det då vara det tekniska. Specialeffekterna är godkända, fast hur KAN man njuta av dessa, då resten av filmen är skit? Denna gång såg jag hela filmen och mitt omdöme står fast. Detta är, vid sidan av tidigare nämnda och ”Blair Witch Project” samt den vrålhemska ”Police Academy: Mission to Moscow” det sämsta jag någonsin skådat i form av levande bilder. Och då skall man veta att jag gör ogärna ”bäst” eller ”sämst” listor.

Min rekommendation är att du, ärade läsare, inte befattar dig med denna film. Om du redan har gjort det och sumpat en massa hjärnceller på grund av detta, stäm filmbolaget. I annat fall glöm att denna film existerar.

Betygssättningen i detta fall blir 59% mycket beroende på just ljud och bild samt FX. Frånser man dessa blir betyget 47%, som är en bottennotering och rent spontant kan jag inte komma på någon annan film som kommer att hamna under detta omdöme.

Jan Ahlgren

Kommentarer