Sanningen om Rödluvan

  • Svensk titel: Sanningen om Rödluvan
  • Originaltitel: Hoodwinked
  • Speltid (min): 77
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-09-06

Recension - Blu-ray/DVD

Alla känner vi till den gulliga sagan om ”Den lilla rödluvan”. Den stora stygga vargen har både fascinerat och skrämt slag på oss som små barn. Men den här berättelsen går ett steg längre och ifrågasätter vad som verkligen hände den där kvällen i skogen när Rödluvan knackade på hos sin mormor.
Man kan säga att ”Hoodwinked” är ”Den lilla rödluvan” i vuxenkläder. Men även om filmen tilltalar oss i den äldre målgruppen så är jag helt övertygad att de yngre kommer skratta ännu mer och ännu högre. Filmen handlar om den situation när Rödluvan kommer hem till sin mormor och hittar vargen i sängen. Det hela är en rörig historia med många funderingar kring hur vargen hamnat i sängen, varför mormor står fastbunden i garderoben och varför skogshuggaren störtar in genom fönstret precis när vargen ska äta upp den lillarödluvan. För han ska väl äta upp henne? Eller?

In i historien kommer då konstapel groda för att lösa mysteriet. Alla fyra inblandade får sin chans att tala och man kan lugnt säga att historierna skiljer sig markant från varandra. Men ingen behöver nödvändigtvis ljuga för det.I rollerna (rösterna) hör vi bl.a. Glenn Close, James Belushi, Xzibit osv. för att nämna några. Och samtliga gör en bra insats. ”Hoodwinked” är otroligt rolig och har ett sinne för detaljer. Även om kvaliten på animeringen är hästlängder från ”Shrek”, ”Toy Story” och alla andra föregångare så vinner denna film mark genom sin underfundighet och roliga dialog.

Regissörerna och tillika bröderna Todd och Cory Edwards börjar göra sig två stora namn i Hollywwod. Med ”Hoodwinked” har de nu slagit igenom men det är som det kända uttrycket säger ”en regissör är aldrig bättre än sin senaste film”. Om detta stämmer är jag rädd att bröderna får jobba hårt det kommande året då ”Doogal” (den film de släppt efter ”Hoodwinked”) har floppat rejält.

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer