Masters of Horror: Dance of the Dead

  • Svensk titel: Masters of Horror: Dance of the Dead
  • Originaltitel: Masters of Horror: Dance of the Dead
  • Speltid (min): 60
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-08-25
  • Tagline: Their wildest dreams are your worst nightmares

Recension - Blu-ray/DVD

I ett postapokalyptiskt USA lever den unga Peggy tillsammans med sin överbeskyddande mor. Peggy har svaga minnen om tiden före katastrofen men är nu i det närmaste isolerad från omvärlden. Det enda hon har är det café som hon och modern driver.

En dag lockas hon ut från sitt trygga bo på sitt livs första date och det hon kommer att se kunde hon aldrig ha drömt om. Vad som börjar som en harmlös kväll leder snart till fasa, då hon upptäcker att kraven på underhållning har ökats markant. En enkel nattklubb räcker inte längre, åh nej. Nu är det dans som gäller. De dödas dans…

”Dance of the Dead” är regissören Tobe Hoopers bidrag till den amerikanska TV-serien ”Masters of Horror” som nu släpps på svensk DVD. I projektet får rysarlegender som Dario Argento, John Carpenter, Joe Dante, John Landis, Stuart Gordon, Takashi Miike och nyss nämnde Hooper chansen att regissera ett avsnitt vardera där de får berätta en valfri historia. Serien har blivit en stor succé i USA, och blev väldigt omdiskuterat då TV-bolaget Showtime, som beställt serien, beslutade sig för att inte sända Takashi Miikes bidrag då det var för otäckt. Det kommer däremot att släppas oklippt på DVD.

Det är ingen överdrift att säga att Tobe Hooper haft en ojämn karriär. Från höjdpunkter som ”Motorsågsmassakern” och ”Poltergeist” via hyfsade rullar som ”Spontaneous Combustion” till totala katastrofer som nyinspelningen av ”The Toolbox Murders” och ”Crocodile”. Frågan är var ”Dance of the Dead” hamnar på den skalan.

Svaret är att den hamnar någonstans på mitten. Handlingen, skriven av rutinerade Richard Matheson, är riktigt bra om än aningen förutsägbar och skådespelarinsatserna är inte dumma de heller. Jessica Lowndes är väldigt charmig i rollen som Peggy och Robert Englund, som spelar nattklubbsägare, levererar som vanligt.

Det största problemet med ”Dance of the Dead” är fotot. Jag vet inte vad Hooper tänkte på när han beslutade sig för att hela avsnittet skulle kännas som en taskig MTV-video med hysterisk klippning och monoton musik. Det blir helt enkelt för mycket och drar definitivt ner betyget till en medelstark trea.

Nu är det bara att hoppas att Hoopers karriär fortsätter uppåt…

Tack till Njutafilms för recensionsexemplaret.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer