Lemming

  • Speltid (min): 129
  • Release (Bio): 2006-03-24
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-09-06

Recension - Blu-ray/DVD

Lämmel säger vi på svenska och menar den lilla marsvinsliknande gnagaren som endast finns i Skandinavien. Med den lilla bakgrunden är det upplagt för förvirring när det franska paret Getty hittar just en lämmel i avloppet. Död tror man till en början, men det visar sig att gnagaren faktiskt lever.

Den som någongång ser en fransk film vet att just fransmän är kända för att göra rent knäppa filmer och ofta på gränsen till absurdum. "Lemming" börjar riktigt långsamt, är långsam även i mitten och den slutar faktiskt lika långsamt. Och kanske är det just det som är lite av grejen med den här filmen. För trots långsamhet, så har den några passage som just för att den är så långsam, blir till plågsamt spännande scener tack vare ett manus som är knäppt, en handling som är knäpp och ett tempo som är knäppt.

I det här fallet är ordet knäppt inte negativt, jag kunde bara inte komma på någonting bättre. Det handlar om en övernaturlig, abusrd, surealistisk känslas som är svårbeskriven. Någonstnas gillar jag det. Men jag blir inte heller klok på filmen, vilket jag måste bli om jag ska forstätta tycka om den även när den är klar.

"Lemming" handlar om lämlar, otrohet, svek, skelett i garderoben och en massa annat som jag inte förstår mig på. Typiskt franskt helt enkelt.

Jesper Isaksson

Kommentarer