Tiden som finns kvar

  • Svensk titel: Tiden som finns kvar
  • Originaltitel: Le Temps qui reste
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-10-13

Recension - Blu-ray/DVD

Ett bögigt franskt drama dimper ner i brevlådan och ska recenseras. Tillsammans med två andra filmer; en annorlunda dramakomedi (”2 B Perfectly Honest”) och en fantasilös c-skräckis (”I´ll Always Know What You Did Last Summer”). Man får se all möjlig och omöjlig film som man antagligen inte skulle upptäcka annars. Det är lite av charmen med att recensera för Tellusfilm. Det bögiga franska dramat spar jag till sist.

”Tiden som finns kvar”, det bögiga franska dramat, handlar om homosexuella modefotografen Romain. Men det görs inte någon större grej av att han är gay. Det väsentliga i handlingen föds ur att Romain får den dödliga diagnosen cancer. Hur hanterar man ett sådant besked? Berättar man för sina nära och kära? Vad gör man med tiden som finns kvar? Den knappa tid som finns kvar.

Till skillnad från Jigsaw i Saw-filmerna så blir vår huvudperson inte spritt språngande galen och låser in folk i sadistiska fällor. Romain hanterar det på sitt sätt, vilket inkluderar att kasta ut killen, skälla ut syrran och tacka ja till en servitris fortplantningsförslag. Däremellan reflekteras det en massa.

Det här bögiga franska dramat, som förstås är belönat på filmfestivalen i Cannes, var bättre än jag trodde. Och visst är det vackert här och var precis som filmkritikerna hävdar på dvd-utgåvans baksida. Men filmen gör för lite väsen av sig för att jag ska vilja se om den, så det får räcka med en tvåa i betyg. Inte riktigt min typ av film.

Johan Karlsson

Kommentarer