Emmas lycka

  • Svensk titel: Emmas lycka
  • Originaltitel: Emmas Glück
  • Speltid (min): 99
  • Release (Bio): 2006-11-04

Recension - Bio

Max (Jürgen Vogel) - en helt vanlig medelålders bilförsäljare - ser sitt liv plötsligt rasa samman, när doktorn förklarar att han bär på en obotlig bukspottscancer. I ren desperation beslutar han sig därför för att lämna sin ordnade, visserligen trygga, men ack så tråkiga och otillfredsställande tillvaro en gång för alla. Från och med nu lockar förverkligandet av drömmen om ett stilla varande i Mexiko med flamingoskådning från hängmattan som enda tidsfördriv. Således bryter han sig mitt i natten in på sin och kollegan Henners (Hinnerk Schönemann) kontor och stjäl deras gemensamma besparingar, samt en Jaguar som Henner nyligen skaffat sig på egna, för att inte säga mindre lagboksmedvetna metoder. Allt går emellertid åt skogen. Max upptäcks omedelbart på plats av Henner och en vild biljakt startar där Max slutligen spikar gasen i botten och kör utför ett stup.


Här skulle historien ha kunnat ta slut, men det är naturligtvis här den startar. Vore det inte för den trassliga ekonomin och att det blir lite ensamt ibland skulle Emma (Jördis Triebel) förmodligen vara fullkomligt nöjd med sitt liv som grisfarmare. Hon har ändå inga problem med att mota bort byns lokale polis - som samtidigt kräver henne på pengar som han hoppas på giftermål - med hagelbössa, och hon dödar sina grisar på ett för henne smärtfritt men för veterinären minst sagt okonventionellt sätt. Hursomhelst, när Max nu intet ont anandes kraschlandar på hennes tomt och hon upptäcker en låda full med pengar när hon räddar honom ur vraket är det som en skänk från ovan: både karl och pengar!

Om något påminner "Emmas lycka", regissören Sven Taddickens andra långfilm, om "Grabben i graven bredvid" (Kjell Sundvall, 2002) med Michael Nyqvist och Elisabeth Carlsson i huvudrollerna. Det är en typisk feel-good-film som handlar om hur ödets nycker påverkar våra liv, blandat med humoristiska förvecklingar, till stor del beroende på kärleksparets diametralt motsatta personligheter. Max är en pedant som kräver ordning och reda, hon en slarvmaja som inte skulle kunna hitta sakerna om hon städade. Gillar du tanken på att krypa ihop med någon nära och kär i soffan hemma med regnet och rusket utanför i höstmörkret och tillsammans se romantiska komedier så är det här förmodligen ett hett objekt för dig. Du som letar efter mer spänning eller rent av originalitet: sök vidare! Filmen är baserad på en bästsäljande bok av Claudia Schreiber och har rönt vissa framgångar såväl i Tyskland som på internationella festivaler.

Gustav af Ugglas

Kommentarer