Pretty Persuasion

  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-11-08
  • Tagline: Evil comes in a school uniform.

Recension - Blu-ray/DVD

”Pretty Persuasion” handlar om en fräck femtonåring med mundiarré, Kimberly Joyce. Hon har förlorat sin bror i Irak-kriget. Hon är tillsammans med en pubertal kille som hon inte är särskilt förtjust i. Hon undrar om det går att köpa porrfilmssoundtrack. Hon anklagar sin styvmamma för att knulla familjens hund (för att provocera). Vad mer? Hon vill hemskt gärna bli skådespelerska. En intensiv James Woods spelar Kimberlys fördomsfulla pappa som är lika grov i mun han.

Denna lilla intelligenta fröken gör inledningsvis en provspelning för en stereotyp roll som fransyska. Hon får inte rollen. Men kanske finns det en genväg till en skådespelarkarriär genom att göra sig ett namn i media?

Kimberly får med sig bästa vännen Brittany och senaste vännen Randa i en smutskastningskampanj riktad mot engelsk- och dramaläraren mr Anderson. Han anklagas för sexuella trakasserier och det blir rättegång på fläcken. Lesbiske nyhetsreportern Emily Klein bevakar rättegången och verkar intresserad av Kimberly i synnerhet.

Rubbat och vågat och roligt blir det rakt igenom. Filmen säger en hel del om sin samtid; om tonåringar och samhället de lever i. Skådespelarna levererar. Tempot är högt och replikerna är skarpa. Tillbakablickar vävs in i rättegången. Slutet är fyndigt. Och mr Andersons inkompetenta advokat vinner komiska bonuspoäng med sin lönlösa strategi.

Textningen är förbluffande slapp och hoppar då och då över hela meningar. Störigt. Annars finns det inget att klaga på. Jag kan inte annat än skönmåla den här förrädiska dramakomedin som definitivt sticker ut ur mängden. Man minns den.

Johan Karlsson

Kommentarer