Eragon

  • Svensk titel: Eragon
  • Originaltitel: Eragon
  • Speltid (min): 104
  • Release (Bio): 2006-12-15
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-04-02

Recension - Blu-ray/DVD

I dessa tider krävs något utöver det vanliga för att imponera och överträffa tittarens förväntningar. Speciellt när det släpps ännu en i raden av science fiction/äventyr-filmer som alla kämpar mot det jobbiga faktum att Sagan om Ringen-trilogin satt ribban väldigt, väldigt högt upp.

Eragon kom lite otaktiskt några år efter den sista i raden av Ringen-filmerna. Av alla trailers som pumpades ut på nätet och in i våra trygga hem fick vi upp hoppet av att vi skulle få njuta av ännu en mästerlig film som fortsatte i Mr Jacksons anda.

Många vet kanske inte att den person som ligger bakom Eragon föddes 1983 och fortfarande bor hemma hos sina föräldrar i Kalifornien. Han heter Christopher Paolini och olikt andra barn har han inte gått i skolan utan är utbildad i hemmet av hans föräldrar.

Detta till trots skrev skådespelare som John Malkovic och Jeromy Irons på och satte spinn på hypen ytterligare. Innan release hade vi således en film med topp-skådespelare och en film baserad på en barn-bok som gjort succé bokstavligt talat världen över.

För att gå in på handlingen tar jag hjälp av en trogen tellusläsare vid namn Simon Widmark som skriver följande:

Handlingen
För att lyckas med din berättelse måste du ha en genomtänkt idé." Ja, så säger upphovsmannen Christopher Paolini. Och han tänker och funderar... och det här är vad han kom fram till:

En föräldralös ung man lever ett stillsamt bondeliv tillsammans med snälla släktingar. En dag inser han dock att han besitter en stor talang - en kraft - lika stark som hans hjärta är gott. Den person som berättar om denna mystiska kraft är en lika talangfull äldre man, som tidigare var en ädel beskyddare av freden i riket. Då filmen inleds lever han dock i exil, bortdriven från sitt forna värv av en girig, ondsint yrkesbroder. Denne har tagit makten i riket och styr den med järnhand.

När det går över styr slår sig den unge och den äldre mannen samman, ger sig iväg för att hitta rebellerna och med ett gemensamt mål att störta den onde kejsaren som nu har riket i sitt grepp.

Domen
Som ni kanske förstod av inledningen anser jag inte att Eragon räcker hela vägen fram. Det är en gulligt gjord film med fina detaljer, miljöer och effekter. Men storyn är tunn och ter sig troligen mycket bättre i sin ursprungliga bokform. Hur imponerande det än må vara att denna story kommer från en då 16-årig pojke så är det just det som lyser igenom. Visst, man kan inte ställa för stora krav på en så ung kille säger ni. Men då Jackson och dom stora pojkarna redan satt en nivå för dessa filmer, så är jag rädd att det är precis det man kan.

"Eragon" fungerar som bäst om du är i 15-årsåldern och inte har för höga krav på story och djup. Den är vacker och stundtals idyllisk men trillar in i det mediokra facket och får en relativt slätstruken trea i betyg. Inga uppföljare här tack!

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer