Pablo Francisco: Bits and Pieces - Live from Orange County

  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-12-06

Recension - Blu-ray/DVD

Ståuppkomik är en ädel konstform. Det är avskalat, kvickt och fängslande. Allt som komikern har till sitt förfogande är scenen, mikrofonen och den förväntansfulla publiken. Inga birollsinnehavare som avlastar. Inga omtagningar. Inga säkerhetslinor. Det kräver sin man (eller kvinna). 49 minuter underhållande ståuppande bjuder denna dvd på.

Vem är då Pablo Francisco? Det är en kul kille, som man kunde ana. Latinamerikanskt ursprung som han driver med. En levande jukebox. Gör pip och ljud som värsta glappkäften Jones i ”Polisskolan”. Duktig på imitationer (Gary Busey, Arnold Schwarzenegger). Något i hans miner och tonfall påminner om en ung Jim Carrey. Och det är menat som en komplimang. På omslaget marknadsförs han som ”Det största ståupp-fenomenet sedan Viagra!”.

Man skrattar mest hela tiden. Ämnena är alltifrån varför mexikanska brudar platsar i tv-spelet ”Mortal Kombat”, till bristerna med pepparsprej i nödsituationer. Enda invändningen jag har är att de mustiga sexskämten blir tjatiga i längden. Visserligen finns de där för att de tilltalar den småberusade publiken, fast för mig är de inte alltid helt lyckade. Men ibland går de hem. Som när Pablo resonerar kring det absurda i att pierca snoppen, spelar lösaktig banjo och berättar hur han irriterade en oförskämd strippa genom att härma en anka. Ni förstår när ni ser hans ståupprutin. Han har onekligen talang den där Pablo.

Extramaterialet består av ett kommentatorspår där ståuppkomikern kommenterar sin egen show. En kortare intervju där han berättar bakgrunden till lite av materialet har också klämts in i utgåvan. Det framkommer att Pablo verkligen irriterat en strippa med ankljud i flera timmar, haha. Respekt. En fyra är inte långt borta.

Efterklok betygshöjning: Filmen etsar sig envist fast i minnet med sina helsköna imitationer och osannolika monologer. Den tål att ses om ett tiotal gånger, gärna på grabbkvällar. Måste omvärdera och höja till en fyra. Pablo är bara för härlig! Jag kryper till korset..,

Johan Karlsson

Kommentarer