HippHipp - Itzhaks Julevangelium

  • Speltid (min): 120
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-12-06

Recension - Blu-ray/DVD

Det snillrika HippHipp-gänget har med två säsonger tv-humor och en liveföreställning byggt upp ett helt universum med sköna och galna karaktärer. Från de nitiska äventyrarna till de sunkiga hälarna. Fram till nu har dessa karaktärer ”bara” fått oss att skratta. Med fyrdelade ”Itzhaks Julevangelium” tar Anders Jansson och Johan Wester sin skapelse till nästa nivå.

Missförstå mig rätt. Den fyndiga humorn och de befriande gapskratten finns kvar, men samtidigt har karaktärerna tilldelats mer djup och känns inte lika endimensionella längre. Man har byggt ut med stöttande biroller såsom Suzanne Reuters inkvoterade nyhetschef, Micke Riesebecks utbrände ismaskinsförare och Kajans danske låtsaskompis. Figurer som tar precis lagom lite plats och höjer trovärdigheten. Det har blivit dramakomedi av ”HippHipp”. En lyckad sådan som fångar både julstämningen och svackorna innan den faller på plats. Tack och lov är slutet balanserat och undviker överlyckligt sentimentala övertramp. Den sköna musiken (förutom den irriterande Itzhak-slingan) och hur evangeliet är filmat markerar dessutom en kvalitetshöjning rent filmiskt.

Något att klaga på? Det är marginellt, men i avsnitt ett känns Angela, Tiffanys entoniga väninna, som ett malplacerat bottennapp. Men i resterande avsnitt funkar hon, faktiskt. Man vänjer sig vid henne. Sedan hade det inte skadat om man julgranspyntat dvd-utgåvan med lite extramaterial. Och tänk vad spännande det hade varit att få en inblick i hårdrockarbröderna Micke och Minis dysfunktionella jul! Men man kan inte få allt här i världen. Får hålla till godo med Minis tre sekunder långa cameo på macken.

För första gången bryr man sig om de färgstarka huvudfigurerna. De har tonats ner något. Kajan blir kär och galen, Tiffany tar sig vatten över huvudet, ego-Morgan saknar sin barndomskälke (tänk Rosebud) och balt-Jolanta är på smällen och passar på att pruta ner en julgran. Särskilt den brandfanatiske ensamvargen Kajan engagerar man sig i. Han gör den ena grova tabben efter den andra i jakt på sin attraktiva kollega Camilla. Itzhak menar att Kajans motgångar kan ha något att göra med att han närmar sig kvinnor på samma sätt som man tar sig ur en isvak, haha. En av många festliga HippHipp-liknelser i detta glittrande evangelium.

Johan Karlsson

Kommentarer