Salong Kitty

  • Svensk titel: Salong Kitty
  • Originaltitel: Salon Kitty
  • Speltid (min): 133
  • Release (Bio): 1976-06-30
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-02-14
  • Tagline: Depraved. Decadent. Damned.
  • IMDb: Salong Kitty

Recension - Blu-ray/DVD

Kitty Kellerman är madam på Berlins exklusivaste bordell och erbjuder sina gäster en minst sagt dekadent livsstil med flickor från jordens alla hörn, champagne och underhållning. En dag kommer SS-officeren Helmut Wallenberg dit och beordrar Kitty att skicka hem alla flickorna och att flytta ut från lokalen. Istället förpassas Kitty och hennes affärsrörelse till en stor villa i Grunewald. Dessutom förser Wallenberg Kitty med en helt ny uppsättning glädjeflickor, alla av en ”ren och ädel arisk börd”. Det dröjer inte länge förrän Salong Kitty har full omsättning igen och klientelet består av både adel och högt uppsatta officerare, inte bara från Tyskland utan även från Italien och Norge.

Vad Kitty inte vet är att varenda rum i huset är buggat och att flickorna är speciellt utvalda SS-spioner som rapporterar vidare allt som sägs av de rusiga kunderna. När sanningen visar sitt fula ansikte bestämmer sig Kitty för att göra något åt saken…

”Salong Kitty” bygger på Peter Nordens verklighetsbaserade roman och fick ett minst sagt stormigt mottagande när den släpptes 1976. I Italien totalförbjöds filmen och kunde släppas först efter 30 klipp av censuren. Däremot släpptes den helt oklippt på svenska biografer, antagligen för att Bergmanaktrisen Ingrid Thulin har huvudrollen som Kitty Kellerman. Dock blev den inte direkt hyllad, Expressen kallade filmen för ”fascistporr” och Thulin fick utstå en hel del gliringar för att hon visat sig mer eller mindre naken på en nazibordell.

För det är en hel del naket i filmen, det går inte att komma ifrån. Det är förvisso inte direkt upprörande med nakna människor, men jag antar att många kände sig illa till mods under de scener som visar flickornas så kallade träningsläger. Personligen blev jag upprörd flera gånger under filmen, men det var snarare min aversion mot nazister i allmänhet som gjorde sig påmind…

Den italienska regissören Tinto Brass jobbar mest inom genren ”Erotica”, som han själv kallar. Han förklarar att ”porr är till för att skapa en erektion, erotica är där för att skapa känslor”. Några av hans mest kända alster, förutom ”Salong Kitty”, är ”Paprika” och ”Cosi fan tutte”. Den mest omtalade filmen är dock givetvis ”Caligula”, även om Brass själv inte vill ha något med den att göra. Producenten Bob Guccione låste nämligen ute honom från klipprummet (Brass klipper alltid sina filmer själv) och fullkomligen slaktade filmen. Han lade inte bara till flera minuter med hårdporr som han själv regisserat, utan han klippte även sönder andra scener och lade in dem i fel ordning, använde tagningar som inte skulle vara med etc.

En sak som måste sägas om ”Salong Kitty” är att den inte åldrats helt smärtfritt. Mycket av det som vad utmanande då känns inte lika spännande nu drygt 30 år senare. Vissa av skådespelarna har också en tendens att spela över ganska rejält, men det går ändå inte att undgå att bli fascinerad av filmen, och speciellt av verkligheten bakom den.

Tack till Studio S Entertainment för recensionsexemplaret.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer