Plan 9 From Outer Space

  • Speltid (min): 79
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-02-28

Recension - Blu-ray/DVD

”Can your heart stand the shocking facts about Graverobbers from Outer Space?”

Så inleds den kanske mest omtalade filmen någonsin, ”Plan 9 from Outer Space”, filmen som regissören Ed Wood själv kallade sitt mästerverk. Från början var det tänkt att filmen skulle heta ”Graverobbers from Outer Space” men det ändrades efter påtryckningar från en baptistförsamling, som också var en av filmens finansiärer.

Filmen, som många gånger kallats för den sämsta film som någonsin gjorts, handlar om hur jorden får besök av marsianer som väcker döda till liv (och av någon anledning får dem att se ut inte bara som zombies utan även som vampyrer) i förhoppning att kunna slutföra sitt hemliga och mystiska uppdrag. Spännande värre…

Jag tänker inte redogöra mer för handlingen då den är minst sagt splittrad. Dessutom är det faktiskt roligare att titta på filmen och leta reda på alla misstag i den, såsom skuggor i rymden och gravstenar som fladdrar i vinden. Kombinera detta med det usla skådespeleriet (ingen tvekan om att svenske Tor Johnson gjorde sig bättre i stumma roller) och du har en skrattfest utan like.

Samtidigt ska man inte vifta undan filmen som ett stort skämt. ”Plan 9” är resultatet en mans stora dröm, ett mästerverk i hans egna ögon och som han för evigt var otroligt stolt över. Dessutom kan en film som så länge lever kvar i folks medvetanden och blivit inte bara en del av popkulturen utan också definitivt tagit en plats i filmhistorien inte ha gjort allt fel…

Få filmer är så mytomspunna som ”Plan 9 From Outer Space” och det finns hur mycket intressanta fakta om den som helst. Alldeles för många för att ens börja räkna upp dem här, men varför inte göra en helkväll med denna film och sedan Tim Burtons ”Ed Wood”, där Johnny Depp gestaltar denna kultförklarade regissör och Oscarsbelönade Martin Landau gör en strålande tolkning av Bela Lugosi.

Det är väldigt svårt att sätta ett betyg på den här filmen, den hamnar ju trots allt under den minst sagt tveksamma genren ”filmer som är så dåliga så de blir bra”. En etta känns alldeles för enkelt och nonchalant så filmen får en svag tvåa. Ett plus dock för den knappt två timmar långa dokumentären ”Flying Saucers over Hollywood” som också ligger på skivan.

Tack till Njutafilms för recensionsexemplaret.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer