Space Jam

  • Svensk titel: Space Jam
  • Originaltitel: Space Jam
  • Speltid (min): 85
  • Release (Blu-ray/DVD): 1999-08-09

Recension - Blu-ray/DVD

Space Jam är en annorlunda film på många sätt. Först och främst är det en kombination mellan animation och vanlig film. Inget märkvärdigt där. De animerade figurerna är välkända Wagner-figurer med allt från Snurre Sprätt till stackars Gråben. Och så Michael Jordan som inte kan agera för 5 öre ens en gång. Men det gör inte så mycket för behållningen i filmen ligger i de animerade figurerna och i birollerna.

Handlingen är simpel. Jordan och Warners Looney Toons skall besegra onda rymdvarelser i en Basketball match. Om inte, blir Jordan slav på en nöjespark i yttre rymden. Hur roligt kan detta vara? Mycket!
Visst, Space Jam är en film för hela familjen och oavsett ålder kan man sitta och garva åt slapstick humorn som bara Warners ritade figurer kan åstadkomma. Roligast blir det om man ser på den engelska versionen med originaldialogen. Det blir nämligen lite taffligt då man dubbar filmer.

Joe Pytkas regi och manuset… ja, rutin och standard. Men fungerar bra i en film som denna. Musiken är i väl vald och begåvad även med en hitlåt ”I believe I can fly” med och av R.Kelly. Och så kommer vi helt osökt till kategorin ljud:

Ljudet i denna film är av absolut toppklass. Basen känns i ryggmärgen och alla andra frekvenser är mycket tydliga. Ett rent nöje att lyssna på detta. Samma gäller bildkvalitén. Visuellt hör denna film till det bästa jag skådat på DVD. Standarden på skivan och dess innehåll är så hög att jag fininställde mitt hemmabiosystem med hjälp av Space Jam.

Har ni ungar hemma är detta en given succé. Om inte, så är Space Jam värt att äga i alla fall.

Jan Ahlgren

Kommentarer