Peter Pan

  • Svensk titel: Peter Pan
  • Originaltitel: Peter Pan
  • Speltid (min): 74
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-03-07

Recension - Blu-ray/DVD

Peter Pan har blivit av med sin skugga. Han jagar ifatt den hemma hos Londonfamiljen Darling. Här träffar han syskonen Mikael, John och Lena. Älvan Tingeling blir redan vid första mötet med Lena mycket svartsjuk eftersom Peter verkar gilla henne bättre. Snart följer alla barnen med på en flygtur till landet Ingenstans och där väntar horder av äventyr och lekar, men även de vackraste sagor har sina mörka sidor och här lurar farorna runt hörnet, värst av dem är kanske Peter Pans ärkefiende Kapten Krok.

Detta är ju kanske en av Disneys mest kända filmer och den har snart 55 år på nacken. Det finns väl ingen som inte känner till fabeln om pojken som aldrig blev vuxen. Det är egentligen en mycket tragisk historia med svåra existentiella spörsmål i grunden och alla som sett ”Finding Neverland” känner också till de svåra omständigheter som pjäsförfattaren levde under.

Nu har filmen städats och putsats upp ordentligt och har en fräschör och stamina som få filmer har som kommer ut nya idag. Karaktärerna har djup och även om de bygger på en mycket stereotyp och heteronormativ värdegrund från ett efterkrigs USA med hysteriska familjepredikningar, så finns det en livfull och sund kreativitet bakom och det uppskattar jag mycket. Det verkar barnen och deras kompisar också göra som jag bjudit in på vårens tredje filmkväll. Jag tycker att det är orimligt att bara jag får tycka om en film som så uppenbart inte riktar sig till mig som målgrupp. Denna skara av filmkritiker är ganska ljumma i sina omdömen för de är vana vid film och ser ganska mycket som jag anser vara skräp (typ massproducerad Anime och My little pony etc) visar det sig när jag frågar. Ändå verkar alla ungarna väldigt engagerade och när Kapten Krok dyker upp får han sig ordentligt med verbala kängor av den unga kritikerkåren.

Jag älskar den här filmen och är klart påverkad av nostalgin i att se den igen i vuxen ålder, men det är framförallt berättelsen som fascinerar mig och inte just denna version. Men den är vacker och ingenting går upp mot handtecknat, må detta hantverk aldrig försvinna! 4 tellusar i betyg.

Mattias Svensson

Kommentarer