Still Crazy

  • Svensk titel: Still Crazy
  • Originaltitel: Still Crazy
  • Speltid (min): 92
  • Release (Blu-ray/DVD): 1999-12-03

Recension - Blu-ray/DVD

Inte helt sällan händer det sig att skribenten i egen hög person applicerar sina fantastiskt bra Bayer Dynamic hörlurar på sin gamla skalle och njuter av 70-talets megalomaniska musikartister. Mina barn och största delen av mina kolleger har inte den minst aningen om vad/vem Uriah Heep, Jethro Tull (båda f.ö. karaktärer från Charles Dickens penna), Emerson, Lake and Palmer eller John McLaughlin & The Mahavishnu Orchestra var.
Där sitter jag och njuter och förstår inte hur nutida ungdomar över huvudtaget kan få för sig att köpa skivor med Rap, HipHop och Techno. Det finns ju ingen finess, ingen melodi och ingen poesi. Å andra sidan tycker nog dagens ungdomar samma om min musik, klassisk och progressiv rock.

Då kan det vara med delade meningar som denna film emottages av den yngre publiken. Filmen handlar kort och gott om en comeback. Gamla rockare vill än en gång visa vad de går för och detta ÄR kolossalt roligt. Sällan har man lyckats skrapa ihop ett så perfekt gäng slitna rockgubbar som i Still Crazy.

(Som en parentes: Jag var 15 år gammal då jag såg Emerson, Lake & Palmer på scen. Fullständig magi. Sedan splittrades de. Comebacken gjordes för några år sedan och vad lärde jag mig av detta. Jo, gubbarna kan fortfarande spela med virtuositet, känsla och har ett öga för det extravaganta. Det spelar skiten ur vilka nya band som helst. Men nu är de splittrade igen.)

Nåja, filmen. Brian Gibson har regisserat en komedi med musikinslag och till sin hjälp har han, förutom eminenta skådisar, ett bra manus och en hel del specialskriven musik av Foreigners Mick Jones. Och så finns där den engelska atmosfären som man kan hitta i nästan alla brittiska komedier. Lite mörk, lite intelligent och mycket fräck. Fotot är stillsamt utan det där amerikanska färgspraket och man kan fortfarande se att det man ser i TV-rutan är ett hantverk, inget dussinjobb. Tillsammans med ”The Full Monty” är Still Crazy en av de bästa komedierna som släppts de senaste 20 åren.

Bland alla skådespelare finns även Helena Bergström som spelar bandets sångares bitchiga fru. Jag skulle tro att detta är hennes bästa roll hittills. Sångaren själv spelas av nästan okände Bill Nighy och jag har svårt att se någon annan göra en så perfekt avdankad prestation. Fantastiskt! Gammal knarkare och suput på scen igen. Stephen Rea är med och gör en stillsam rolltolkning. Jimmy Nail är perfekt som ilsken basist men roligast är dock ståupparen Billy Connollys tolkning av roadien Hughie samt den hysteriskt sanslösa Timothy Spall som trummisen Beano Baggott.

DVD-kvaliten är standard, varken mer eller mindre. Ljudet kunde ha varit lite bättre i separation och bilden visar vissa defekter, men å andra sidan blir det hela mera autentiskt, tycker jag. I det stora hela är Still Crazy en fin film med mycket humor, lite tanke och en massa värme. Rekommenderas starkt.

Jan Ahlgren

Kommentarer