Hot Fuzz

  • Speltid (min): 121
  • Release (Bio): 2007-04-13
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-09-05

Recension - Blu-ray/DVD

Edgar Wright och Simon Pegg följer upp sin grymt roliga ’Shaun of the Dead’ med ännu en galen komedi. Den här gången spelar Simon Pegg en Londonpolis, Nicholas Angel, som har ett väl nitiskt förhållningssätt till sin kallelse. Hans chef frågar om det inte börjar bli dags för kontorsarbete. Men Nicholas svarar: ”Mitt kontor är på gatan”, och det är inte för intet som hans arresteringsgrad ligger 400 procent högre än sina kollegors. Men detta premieras inte riktigt som Nicholas tänkt sig. Han skapar nämligen obalans i lagarbetet. Han blir befordrad till inspektör, men långt från Londons brutala värld och förflyttas till en idyllisk liten landsortshåla, Sandford, vars invånare har som största intresse, förutom föreningsliv och välskötta trädgårdar, att återigen få sin by utnämnd till ’Village of the Year’.

Nicholas första ingripande sker redan innan han tillträtt sin tjänst och burar in ett antal av de på puben minderåriga samt en överförfriskad drulle som försöker ta bilen hem. Den senare, Danny (Nick Frost), visar sig tillhöra Sandfords poliskår och är tilltänkt att bli Nicholas korkade, men godhjärtade och, vad det ska visa sig, ack så lojale kollega. Det närmaste eldstrid och polisaction Danny kommit är via ett antal filmer som ’Bad Boys II’ och ’Point Break’. Han fattar direkt tycke för den nye inspektören som kommer ända från landsortspolisens mytiska London. De andra på stationen är mer skeptiska. Nicholas nye chef talar mest om att deras uppgift som poliser är att handla för den goda sakens skull, vilket i detta fall betyder att se mellan fingrarna. En utsaga som har större djup än vad Nicholas först anar.

Ett antal ruskigt brutala dödsfall inträffar, tragiska olyckor enligt polis och stadens invånare. Men Nicholas frågar sig hur en by kan ha så hög nivå av dödsfall och att inget av dessa har rubricerat som mord på tjugo år, trots tydliga indikationer. Nicholas ger sig med sin partner i kast med att försöka överbevisa chefen och den övriga polisstyrkan, och plötsligt är den idylliska landsortshålan fylld av action på högsta nivå.

Hot Fuzz är en otroligt rolig film. Jag skrattade mer eller mindre hela tiden. Kombinationen av överdriven polisaction med ’Morden i Midsommer’ och splatter som grädden på moset är hur kul som helst. Filmen har ett högt tempo både i klippning och i den kvicka dialogen. Relationen mellan Nicholas och Danny utvecklas förstås till ett ömsint 'man-to-man-förhållande' där även Nicholas kan lära sig något av Danny – att slappna av.

Min enda invändning är att slutscenerna blir lite för utdragna för min smak. Det fyller absolut en funktion i parodins namn, men tröttar ut mig något. Annars är det en rulle för alla med den minsta tillstymmelse till humor. Gå och se, och njut av resan till den engelska landsortsidyllen i en skapelse av två proffs inom sin genre.

Anna Keijer

Kommentarer