Saw IV

  • Release (Bio): 2007-10-26

Recension - Bio

I "Saw IV" obduceras pusselbitsmördaren Jigsaw. Hans lärling Amanda är också död. Det hindrar inte spelet från att fortsätta med sedvanligt sadistiska dödsfällor och lömska ledtrådar som fortsätter att gäcka kommissarie Hoffman och hans allt färre kollegor vid poliskåren. Insatsstyrkans impulsive chef Rigg är nästa person att sättas på prov. (Bara en sådan sak ger ett mervärde, att mindre biroller växer till huvudroller under filmseriens gång.) FBI kallas in. Jigsaws suspekta exfru förhörs turbulent. Finns det ytterligare en medbrottsling som lurar i skuggorna?

Nya manusförfattare ingjuter välbehövligt liv i vår tids ruggigaste skräckfilmsserie. Allt som jag förväntade mig av den halvdana tredje filmen införlivas i den betydligt bättre fjärde; betydelsefulla tillbakablickar om John Kramers tidigare liv, fler bortkomna karaktärer och lösa trådar som knyts ihop, och inte minst en fantastisk twist! Slutet är det bästa sedan det i tvåan. Helt omöjligt att förutse och till en början knappt begripligt.

Notera att fyran bara är för de inbitna fansen. Inte sett någon tidigare Saw-film? Då blir det maximalt förvirrande. Då är det säkert svårt att se bortom de überbrutala inslagen i detta tusenbitarspussel. Då är "Saw IV" lika meningslös som en motorsåg utan bensin. Och det är samtidigt den största behållningen, då det känns unikt och smickrande med en filmserie som rullar på för vår skull, för fansens skull.

Johan Karlsson

Kommentarer