Tidsfrist noll

  • Svensk titel: Tidsfrist noll
  • Originaltitel: Blown Away
  • Speltid (min): 116
  • Release (Blu-ray/DVD): 2001-02-15

Recension - Blu-ray/DVD

Jag vill som recensent försöka hitta såväl bra som dåliga sidor i varje film. Om Blown Away kan sägas många "bra saker". Den levereras med ett trevligt faktablad i boxen. Filmen innehåller många fint iscensatta explosioner och en acceptabel kvalité på DVD:n. Gillar man hjärndöd action regisserad av en som har "mästerverk" som "Elm Street 5" och "Predator 2" i bagaget, ja då kanske denna rulle kan vara värd att äga.

Innan jag styckar resten av filmen så måste jag erkänna att den inte är sämre än någon annan film i samma kategori, kanske t.o.m. bättre. Problemet är att man samlat ihop ett gäng duktiga skådespelare (utom Jeff Bridges) och det hela kunde ha blivit, med god vilja och engagemang sååå mycket bättre.

Handlingen är lika simpel som filmen. Irländsk terrorist rymmer till Amerikat, finner att hans forna kompis är polis där och ämnar hämnas på honom och hans poliskompisar. Den begåvade Tommy Lee Jones som vanligtvis är värd att se, pratar med dialekt och spelar över så hälften vore för mycket. Som terrorist är han inte ens trovärdig utan bara knäpp. Jeff Bridges spelar polisen och bombexperten James Dove som står på Tommy Lees dödslista. Hans roller sedan "Starman" "Fisher King" och "The Fabulos Baker Boys" har varit dötrista med undantag av rollen som The Dude i "The Big Lebowsky". Halvkul.
Pappa Bridges gör en mera trovärdig roll fast inta får han heller stående ovationer. Och så har vi ju Forest Whitaker och jag har inte ännu bestämt mig för om han är ett geni eller endast en massa pratande plankton. Hmmm? Nä, visst är han duktig!

Visuellt är filmen bra trots att jag upplevde den lite kornig. Ljudmässigt så håller inte filmens dialog och surroundljud måttet men i musiksekvenserna är den utmärkt. Musiken kommer från rutinerade Alan Silverstri och självaste Tchaikovsky. DET låter bra.

Som sagt, filmen är inte sämre än andra i samma genre, men skulle ha kunnat vara mycket bättre.

Jan Ahlgren

Kommentarer