Sublime

  • Speltid (min): 108
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-04-11
  • Tagline: Maybe... if you spend your life worrying... then the only way that your life will have meaning is if

Recension - Blu-ray/DVD

Minns ni “Ed”? Tv-serien som gick på femman för ett par år sedan, om en övercharmig advokat som äger en bowlinghall. Thomas Cavanagh fick många att smälta i rollen som Ed, men jag har alltid haft svårt för honom. Han var något av en svärmordsdröm, en rapp och check figur vars mysfaktor tenderade att bli sötsliskig och obehaglig. Och med det senare leder jag försiktigt vidare till “Sublime”, en skräckfilm där Cavanagh spelar huvudrollen. Intressant casting eller ett extremt stolpskott?

George Grieves (Cavanagh) ska genomgå en rutincheck på sjukhuset, men förvirring uppstår när han blandats ihop med en annan patient och får fel operation. Parallellt får vi ta del av återblickar från födelsedagsfirandet några dagar tidigare, och frågan som ställs är ifall George är en hypokondriker med livlig fantasi eller om sjukhuset egentligen bara är en täckmantel för ett ondskans näste.

“Sublime” är en korsning mellan ett drama och en psykologisk thriller, trots att dvd-utgåvans omslag försöker att föra tankarna till en mycket primitivare slags skräckfilm. Jag måste svälja min stolthet och erkänna att Cavanagh gör riktigt bra ifrån sig, då han utan problem och med övertygande intensitet bär upp ett manus som skulle behöva ett par omskrivningar. Konceptet är spännande i sig, då det bygger på att trappa upp rädsla för den enda plats som ska vara trygg vid sjukdom och besvär. Det förekommer en del (för) uppenbar och simpel symbolik, men frågan är om inte manusförfattaren borde ha tonat ned på symboliken och försökt skriva ihop något mer underhållande. "Sublime" leder inte riktigt någonstans, utan går vilse i sig själv och förblir diffus tills eftertexterna rullar.

Sebastian Lindvall

Kommentarer