Torso

  • Svensk titel: Torso
  • Originaltitel: I corpi presentano tracce di violenza carnale
  • Speltid (min): 92
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-05-23

Recension - Blu-ray/DVD

På ett college i Rom studerar den unga Dani konsthistoria tillsammans med sina vänner. Allt har underbart till den dag då två flickor från skolan hittas mördade. Dani tror sig ha sett gärningsmannen, eller åtminstone delar av honom och känner sig inte längre trygg. Tillsammans med tre väninnor flyr hon till en avlägsen villa för att komma undan och för att kunna känna sig säker. Till en början präglas vistelsen av sol, bad och fest men innerst inne vet Dani att mördaren fortfarande finns där ute någonstans. Och om hon kunde se honom så kunde han definitivt se henne och därmed förfölja henne för att försöka undanröja alla vittnen…

”Torso” är en av de blodigaste italienska filmerna från 70-talet och regissören Sergio Martino (som även ligger bakom ”Mountain of the Cannibal God”, tidigare recenserad här på Tellusfilm.com) har många gånger krediterats med att med denna film skapat hela slashergenren. Många har gått så långt som att påstå att utan denna films maskförsedda mördare hade vi aldrig fått se någon Michael Myers eller Jason Voorhees. Riktigt så långt tänker inte jag sträcka mig, men det går inte att bortse från det faktum att ”Torso” definitivt har inspirerat många andra filmmakare.

Rent skådespelarmässigt ligger filmen på en relativt låg nivå, det känns lite väl mycket amatörteater ibland. Trots det är filmen riktigt charmig, om det är ett ord som passar sig i denna genre. Vi bjuds på läckra italienska miljöer och en hel del naket som brukligt är i dessa filmer.

Det här är den ocensurerade versionen av filmen, som även visats under titeln ”Bodies Bear Traces of Carnal Violence” (en direkt översättning av den italienska originaltiteln). I USA visades den på 70-talet kraftigt nedkortad och omklippt under titeln ”Torso” i så kallade Grindhousebiografer. Faktum är att Quentin Tarantino, som nu är aktuell med ”Grindhouse”-projektet, är ett stort fan av den kortade versionen och visade den för samtliga skådespelare inför inspelningen.

Även om ”Torso” har tydliga brister är det svårt att inte tycka om den iaf. Trots det kan jag inte sätta ett högre betyg än en stark tvåa.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer