Letters from Iwo Jima

  • Speltid (min): 134
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-06-27

Recension - Blu-ray/DVD

Ken Watanabe har glöden. Den där gnistan i ögonen som gör att man vill se mer av honom. Den där karisman som skiljer de riktiga skådespelarna från skolpjäskidsen. Han har fått ett rejält internationellt erkännande, mycket tack vare "The last samurai", för vem blir inte imponerad av en man som agerar mentor för Hollywoods tokigaste leende? Tom Cruise såg upp till honom i filmen, och jag ser upp till honom i verkliga livet. Han spelar huvudrollen och Clint Eastwood regisserar - hur dåligt kan det bli?

"Letters from Iwo Jima" visar det berömda slaget från japanernas sida, till skillnad från föregångaren "Flags of Our Fathers" som gjorde det motsatta. Watanabe spelar generalen som försöker leda världens stoltaste folk till seger. Världens stoltaste folk, på gott och ont. Hedern står alltid på spel, livet är blott ett instrument och självmord ses som den enda utvägen vid misslyckande.

Det här är en otroligt snygg film, och varje bild understryker den förtryckta rädslan och sorgen som krig innebär. På många sätt och vis är den mer gripande än "Flags of Our Fathers", och jag skulle även vilja påstå att det är en mycket bättre film. "Letters from Iwo Jima" har tagit godbitarna ur jänkarspektaklet och lagt till lite extra strössel. En riktig godbit.

Hyr "Flags of Our Fathers" och "Letters from Iwo Jima", se dem i ett svep och njut av lyckad konceptfilm. Filmerna lär inte bli lika historiska som dess teman, men är fortfarande bättre än många av konkurrenterna i DVD-hyllan.

Sebastian Lindvall

Kommentarer