Sherrybaby

  • Svensk titel: Sherrybaby
  • Originaltitel: Sherrybaby
  • Speltid (min): 91
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-08-15
  • Tagline: No one makes it alone.

Recension - Blu-ray/DVD

Maggie Gyllenhaal porträtterar i denna film en missbrukare som försöker hitta tillbaka till ett något mer normalt liv efter att ha avtjänat ett tre-årigt fängelsestraff. En uppgift som är lättare sagd än gjord då hennes preferenser för vad ”normalt” är, inte stämmer överrens med dina och mina.

Sherry, (Gyllenhaal) har inte haft ett lätt liv, vilket pappans incestuösa närmanden visar tydligt. Hon söker ständigt allas uppmärksamhet och när hon lämnar fängelset och till och med har svårt att fånga sin egen 5-åriga dotters förtroende är spritflaskan en enkel lösning som ligger nära till hands. Ingen tror riktigt på henne och jag som tittare kan verkligen inte klandra dem.

Komplikationen är tydlig när hennes bror Bobby och hans fru har svårt att släppa över vårdnaden av Sherrys dotter Alexis. De har haft henne under deras vingar medans hennes mamma varit borta, inlåst på anstalten och nu kommer för att ta henne tillbaka.

Detta är livet för många och man ser tydligt hur hårt Maggie Gyllenhaal går in för den här rollen. Hon blottar sig bokstavligt talat totalt och spelar väldigt övertygande. Svagheten ligger i tempot och stundtals kan dialogen kännas något krystad. Detta åt sidan är "Sherrybaby" dock ingen dålig film.

En annan sak som slår mig är att jag sett detta förut. Det finns ett otaligt antal filmer som berör samma ämne eller/och är uppbyggda på samma sätt. En av de anledningarna är att konceptet som sådant är väldigt gångbart och sällan floppar. Även denna gång anser jag att jag blir relativt underhållen trots flashbacks till andra filmer. Jag skriver "relativt" då det finns filmer som lyckas bättre med detta, men vill även poängtera att det finns många som inte lyckas alls.

"Sherrybaby" är en lågmäld film som trots lågt tempo ändå gör ett intryck på mig. Mycket tack vare Gyllenhaals hängivenhet till rollen som en kvinna på gränsen till misär men som lyckas hålla strupen över vattnet tack vare en enda person – hennes dotter.

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer