Shrooms

  • Svensk titel: Shrooms
  • Originaltitel: Shrooms
  • Speltid (min): 86
  • Tagline: Get Ready to Get Wasted

Recension - Bio

Mellan den 5:e och 14:e oktober anordnas för nionde året i rad Norrköpings Filmfestival, där du kan njuta av nära 70 olika filmer från hela världen. Bakom festivalen står filmföreningen Flimmer och program och information finns att hitta på www.flimmer.nu.


Under Halloween går höstens stora skräckfilm ”Shrooms” upp på inte mindre än 2000 biodukar över hela USA. Exakt när filmen får sin biopremiär i Sverige är oklart, men antagligen lär det inte dröja länge.

Filmen handlar om fem collegestudenter som reser till Irland för att uppleva de omtalade svamparna som växer där. Det sägs att man får helt fantastiska hallucinationer och upplevelser om man äter de spännande magic mushrooms, även kallade ”shrooms”. De fem ungdomarna möter upp med Jake, en Irländare som de känner från college. Han fungerar som deras guide under vistelsen och tillsammans beger de sig till en avlägsen plats i de djupa skogarna för att uppleva en drömsemester.

Under den första insamlingen av magiska svampar så går en av tjejerna, Tara, iväg för sig själv och hör inte när Jake berättar om faran kring att ta fel på den godartade svampen och dess läskiga kusin dödskallesvampen. Han förklarar att den som äter den farliga svampen sägs råka ut för både det ena och det andra obehagliga, men överlever man så erhåller man magiska krafter. Sägnerna berättar om att druidpräster som en gång levde i området åt svampen för att få förmågan att se in i framtiden. Ovetandes om farorna stoppar Tara i sig en av dödskallesvamparna och råkar ut för svåra krampanfall. Hon överlever dock och gruppen beger sig tillsammans tillbaka till lägret där de samlas kring en lägereld. Jake berättar då om de mystiska morden och försvinnandena som tidigare skett i området. Enligt sägnen beror det på att skogen är hemsökt av den ondska som en gång i tiden bodde på det nu övergivna behandlingshemmet i närheten. Under den efterföljande natten börjar mystiska saker att hända…

Redan tidigt in i filmen inser man att ”Shrooms” gärna spelar efter de attribut och regler som finns i genren ”ungdomsskräckis”. Själva idén att låta ett gäng ungdomar bege sig ut i ödemarken för att partaja och sedan råka ut för hemskheter är gjort oräkneliga gånger. Det hindrar dock inte filmmakarna bakom denna rulle. Nej, det är snarare så att de till synes helt obesvärat har plockat ihop bitar från filmer som ”Blair Witch Project” (1999), ”The Village” (2004), ”Wrong Turn” (2003) och ”valfri film som handlar om ett övergivet mentalsjukhus”.

Vi känner genast igen karaktärerna; de tröttsamt korkade brudarna och de överdrivet stinsliga snubbarna. När de, just likt svampar, börjar plockas en efter en så känner man ingen överdriven sorg eller medkänsla, trots den grymhet de utsätts för. När ska filmbolagen inse att vi är ganska många i världen som vill se BRA skräckfilm med verklighetstrogna offer? Man uppnår detta ganska enkelt genom att byta ut stela ungdomar mot levande vuxna, se bara på den lyckade filmen ”Instängd” (2005).

Filmens höjdpunkt är då Jake ganska så stämningsfullt berättar om händelserna som ska ha utspelats i det nu övergivna huset för ungdomsbrottslingar och missanpassade. Hade man lyckats att bibehålla den känslan, och faktiskt använt karaktärer man känner medkänsla för, ja då hade ”Shrooms” kunnat bli något alldeles extra, alldeles lagom till Halloween. Nu är det istället ett utställningsobjekt inom konsten att efterapa.

Det är lite spännande att försöka förstå vem eller vad det är som tacksamt avlivar de ihåliga personerna. Men besvikelsen infinner sig omgående när eftertexterna börjar rulla; hur kunde det vara så ruskigt förutsägbart? Och hur kan man ha förbisett alla logiska luckor som storyn är byggd på? Men å andra sidan… vad förväntar man sig när ”Shrooms” så uppenbart inte innehåller ett enda spår av originalitet…?

Se trailern för "Shrooms" här.

Per Wahlgren

Kommentarer