Severance

  • Speltid (min): 92
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-10-24
  • Tagline: En helt vanlig dag på jobbet!

Recension - Blu-ray/DVD

Kontorsslavar från vapenföretaget Palisade Defence är på väg till Östeuropa för att ägna en helg åt teambuilding. Planen var att de helhjärtat skulle syssla med paintball och kurragömma, men som om en ung Peter Jackson vore lekledare slutar det med slakt på rutan och skratt för oss i tevesoffan. Vapenföretag har en tendens att hamna på kant med människor, i detta fall en hämndlysten gerillaarmé som vill se blodet flyta i en skog långt avlägsen från civilisationen.

Vid ett flertal tillfällen påminner ”Severance” om Edgar Wright och Simon Pegg. Generositeten med blod och humorn som balanserar mellan det pinsamma brittiska och det smaklöst amerikanska. Men där ”Shaun of the Dead” och ”Hot Fuzz” var fullträffar är ”Severance” mer ett försök, en imitation och, ärligt talat, en rätt blek kopia.

Skräckfilmen och dess olika grenar är en tacksam genre att hylla, med konventioner och klyschor som gör den ytterst referensvänlig. Någonstans finns dock ett behov av något nytt, för som kärleksförklaring till genren är ”Severance” hjärtvärmande, men som film på egna ben är den väldigt tom och tafatt. Första halvan är en brinnande stubin men när fyrverkerierna väl börjar har intresset svalnat, och den lever inte riktigt upp till vad den lovat.

Christopher Smith borde ha lagt in fler skämt, dragit det till sin spets, badat i tarmar och inälvor och samlat mod till att ta det till nästa nivå. ”Severance” är en kul petitess, men inget mer än just det.

Sebastian Lindvall

Kommentarer