Shark - Säsong 1

  • Svensk titel: Shark - Säsong 1
  • Originaltitel: Shark - Season 1
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-10-31
  • Tagline: Just when you thought it was safe to go back in the courthouse.

Recension - Blu-ray/DVD

Shark handlar om Sebastian "Shark" Stark – Los Angeles tuffaste advokat. Smeknamnet har han gjort sig förtjänt av efter många långa år som hänsynslös försvarsadvokat. Men efter att ha fått en hustrumisshandlare frikänd, som sedan går raka vägen hem och dödar sin fru, börjar han reflektera över sitt liv.

Han får ett mindre sammanbrott och bestämmer sig för att lämna den rättsliga arenan för gott… tills borgmästaren dyker upp med ett intressant erbjudande. Han vill att Stark ska byta sida och leda en nytillsatt grupp åklagare som kommer att specialisera sig på att ta hand om alla "high profile cases". Alltså fallen med extremt mycket medial uppmärksamhet, vilket det finns gott med Los Angeles kändiselit.
Samtidigt som Starks karriär är uppochned händer en hel del i hans privatliv. Han är skild sedan många år, med en dotter han sällan träffar. Då dottern, Julie, fyller 16 får hon själv välja om hon vill bo hos mamma eller pappa. Till allas förvånad, i synnerhet Starks, väljer hon att bo hos honom. För Stark, som aldrig varit speciellt inblandad i Julies liv, innebär det stora förändringar och en hel del gråa hår att plötsligt ha ansvar för en 16-årig, smått rebellisk dotter.Så ser början till serien ut. Varje avsnitt handlar om ett nytt fall som Stark och hans team får på halsen. Eftersom varje avsnitt är ett avslutat kapitel kan man välja att bara se serien som ett tidsfördriv då och då. Men eftersom det även finns en övergripande handling och det händer en hel del som utvecklar karaktärerna tyckte jag det var kul att se hela serien ganska koncentrerat.

Karaktären Stark spelas av James Wood, vilket verkar passa honom som handen i handsken. Det är just karaktären bakom Stark som gör att Shark sticker ut från andra advokatserier. Stark balanserar hela tiden någonstans mellan vad som är inom spelets tuffa regler och vad som går över gränsen till olagligt och oetiskt. Han har ett övermäktigt självförtroende och slänger ur sig oförskämdheter och dräpande kommentarer på löpande band. Den rappa dialogen och de skarpa kommentarerna är en annan del som gör Shark till en sevärd serie. Eftersom Stark är huvudpersonen i serien är man givetvis på hans sida hela tiden, men samtidigt är han sådär lite lagom odräglig och obehaglig.

Stark har en enkel filosofi som går ut på att rättvisa är upp till Gud att skipa, Starks jobb är att vinna till varje pris. För att åstadkomma detta har han tre regler:

(1) En rättegång är ett krig – andraplats är lika med döden.

(2) Sanningen är relativ – välj den som är mest lämplig.

(3) I en juryrättegång är det bara 12 åsikter som har betydelse.

Med dessa regler hamnar han allt som oftast i onåd, med polisen, domare och framförallt sin nya chef och tillika gamla fiende, distriktsåklagaren Jessica Devlin. Så småningom börjar han dock vinna respekt både hos Miss Devlin och sitt nya, inte längre fullt så oerfarna team. Det är en subtil process som mer och mer växer fram under seriens gång, men som gör att Stark blir lite mer sympatisk för varje avsnitt. Fram till det minst sagt chockerande sista avsnittet för denna första säsong.

Genom hela serien finns en bra balans mellan Starks privatliv och hans arbete. I privatlivet är han en lite ovan och klumpig figur som för första gången verkligen försöker sig på pappa-grejen. En 16-åring som är sin fars dotter och därmed alltid har svar på tal är inte det lättaste att ta sig an… Men i rättsalen och allt som hör det till är han den där hajen som går till attack och direkt sluter käftarna om betet.
Hela säsongen består av 24 avsnitt varav de första 10 håller riktig toppklass.

Tyvärr bibehålls inte detta riktig hela vägen ut och under andra halvan slår serien av på tempot, dialogen blir lite mer slätstruken och fallen Stark tar hand om inte lika fängslande. Serien är dock fortfarande underhållande och definitivt värd att se.

Kimberley Wintmo

Kommentarer