Santa Claus Conquers the Martians

  • Svensk titel: Santa Claus Conquers the Martians
  • Originaltitel: Santa Claus Conquers the Martians
  • Speltid (min): 81
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-12-21

Recension - Blu-ray/DVD

Det börjar lacka mot jul och alla barn gläds åt tomtens stundande besök. Alla barnen? Nja, en liten grupp gröna barn på Mars, som av någon outgrundlig anledning roar sig med att titta på TV-sändningar från jorden, verkar allt annat än glada. De sover dåligt, äter dåligt och är allmänt deprimerade. Detta oroar de styrande som i sin tur rådfrågar en gammal vis marsian om vad som är fel. Det å så visa svaret är att de saknar en jultomte.

Sagt och gjort, dags att ordna en tomte till barnen på Mars. Istället för att utse en inhemsk dylik beslutar man sig för att kidnappa den ”riktiga” jultomten från Nordpolen. Tillsammans med ett par jordbarn förs tomten till Mars där han tvingas tillverka leksaker samtidigt som han försöker hålla sig vid liv – alla marsianer är nämligen inte så pigga på detta påhitt…

”Santa Claus Conquers the Martians” är ett klockrent exempel på en riktig kalkonfilm som i det närmaste saknar allt existensberättigande. Visst, jag skrattade ett par gånger men det var snarare ett nervöst skratt än ett roat sådant. ”Vad är det för skit jag tittar på?” var frågan som ideligen dök upp i mitt huvud under de oändligt långa 81 minuter som filmen håller på.

Det finns enormt många bra julfilmer att se så här års. ”Santa Claus Conquers the Martians” är inte en av dem. Se den endast om du har tvångstankar om att se allt som möjligtvis kan klassas som ”kult”.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer